We hebben vorige week goed nieuws gekregen: de FAVV annuleert de bijdrage van 2020 voor restauranthouders.

De sector heeft het zwaar te verduren door de crisis en is dus heel dankbaar voor dit gebaar van empathie naar de horeca en de ambulante activiteiten.

We hebben vernomen dat Denis Ducarme, minister van de zelfstandigen en kmo’s, de Europese Commissie heeft aangesproken om deze vrijstelling te verkrijgen. Naar aanleiding van het accepteren van dit verzoek zal binnenkort een tekst worden voorgelegd aan de Kamer aangaande het schrappen van de jaarlijkse FAVV-bijdrage voor 2020.

“We weten dat deze sector zwaar lijdt onder de COVID19-crisis. Het voortbestaan van heel wat zaken hangt aan een zijden draadje. Ze hebben onze steun meer dan ooit nodig. Door het betalen van hun jaarlijkse FAVV-bijdrage te annuleren, bieden we wat ademruimte aan een sector die te kampen heeft met ernstige problemen op financieel vlak en die, net als elke zelfstandige, nood heeft aan een maximum aan cash om de vaste kosten het hoofd te bieden.”, verklaart minister Ducarme.

Ter herinnering: deze bijdrage wordt toegepast in functie van de omvang, in capaciteit, van de zaak. Het bedrag schommelt tussen € 49,24 en € 3.433,82. In 2019 waren 61.324 zaken deze bijdrage verschuldigd voor een bedrag van in totaal meer dan 10,1 miljoen euro.

Deze tegemoetkoming is dus meer dan welkom. Volgens onze gegevens zouden de betrokken restauranthouders en ambulante handelaars geen aangifte of verzoek moeten indienen.

Tekst: JR

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven met nieuws uit de horecasector, gratis toegang krijgen tot tal van beurzen en elke maand gratis de online versie van het magazine ontvangen?
Schrijf je dan hieronder in: