Hét WK van de gastronomie

Deze wedstrijd op topniveau is een uitdaging voor de twintig deelnemende teams aan deze Europese preselectie. Voor het eerst in zijn geschiedenis ging het evenement door in het zuiden van Europa. Plaats van het gebeuren: Turijn in Piëmont in het noorden van Italië, streek van de Italiaanse gastronomie en bekend om gerenommeerde wijnen zoals Barolo, Barbaresco, Brachetto d’Aqui, Moscato d’Asti, Nebbiolo… Tevens is er een enorme diversiteit aan kazen, fijne charcuterie, olijfolie, honing, confituren en uiteraard een brede waaier aan pastavariëteiten en de truffel, specialiteit van de streek. Ideaal dus om daar deze prestigieuze wedstrijd te organiseren. De wereldfinale zal zoals steeds plaatsvinden tijdens de Sirha-beurs in Lyon (Frankrijk) in januari 2019.

Bocuse d’Or, een uitzonderlijk avontuur

Olivier Ginon, president van GL Events definieert de wedstrijd als een uitdaging voor de deelnemers die, binnen een wereld van diversiteit, de maatschappij samnbrengen rond een bijzonder lekkere en gastronomische tafel. Wat maakt de Bocuse d’Or zo bijzonder? We hadden een gesprek met Lode De Roover (chef van het Belgische team en chef restaurant Fleur de Lin), die samen met commis Piet Van de Casteele en gecoacht door Jo Nelissen, de Belgische kleuren verdedigde. “Het is de moeilijkste en meest intensieve wedstrijd, waarvan het niveau zeer hoog ligt. Geen enkele wedstrijd zit op dat niveau en hij wordt wereldwijd ook zo gezien. Iedere chef haalt alles uit de kast en de wereldtop is er vertegenwoordigd. Dit is een gigantische uitdaging voor elke chef. Het is grensverleggend en doorheen de tijd wordt de lat permanent hoger gelegd. We zien dat ook zeer duidelijk bij wat de Scandinavische landen daarvoor inzetten en de overheid investeert om het gastronomisch talent toe te laten het beste uit zichzelf te halen. Voor ons komt het erop neer België op de wereldkaart van de gastronomie te zetten.”

Wat is er dan zo belangrijk aan die deelname en uiteraard de behaalde resultaten? Lode: “Als we weten dat 34% van de mensen hun vakantie nemen op basis van culinaire verwachtingen en mogelijkheden is dat een enorme troef voor het toerisme in het algemeen en uiteraard ook voor de zaken die op de gastronomische golflengte zitten. De wedstrijd is duidelijk een referentie. Die is echt uitgegroeid tot een machine te vergelijken met het WK voetbal, en Paul Bocuse is wel degelijk het boegbeeld. Hij stelde dat een goede keuken allereerst op perfecte ingrediënten moet berusten die met de hoogste inzet verwerkt en afgewerkt worden. Goede producten en verhoogde visibiliteit op wereldniveau zijn hierbij belangrijke factoren. En zoals Paul Bocuse het zelf formuleerde: “Een goede sardine kan heerlijk zijn. Maar om te presteren op wereldniveau is een goede sardine alleen niet voldoende.”

Teamwork en organisatie

Jo Nelissen, coach van het Belgisch team, gaat in op het belang van deze wedstrijd: “De bedoeling is de gastronomie een duwtje in de rug te geven en een bijdrage te leveren aan het verhogen van het gastronomische imago op wereldniveau. Ons huidige systeem met een coach overtuigt me dat we met de keuken op zich en met de tijdsbeheersing van de bereiding en afwerking in de goede richting zitten. Ik stel ook vast dat de Scandinavische landen toch wel voelen dat er druk ontstaat en dat kan alleen maar het globale niveau nog meer optillen. Maar er is meer dan alleen de chef, zijn commis en een coach. Er is de volledige omgeving en een sterk team dat dit alles mogelijk maakt. De keukenbox, bekomen vanuit de Vlaamse overheid, is daar onder meer een voorbeeld van. En het team zet zich inderdaad permanent in om op alle vlakken bij te dragen, een team onder meer gedreven door Ferdy en Ann Debecker. Ferdy won de bronzen Bocuse in 1999. Het is intussen 30 jaar geleden dat chef-kok Ferdy Debecker en zijn vrouw Ann begonnen aan de renovatie van een oude hoeve in Bornem. Zoveel jaar later is het restaurant Eyckerhof dat ze er toen openden, nog steeds bloeiend en succesvol. Ferdy won al diverse prestigieuze kookwedstrijden waaronder de Bronzen Bocuse. Ook onze nationale voorzitter Peter Goossens is een stuwende kracht binnen deze ploeg. En vergeten we ook de Vlaamse overheid niet, die de nodige middelen ter beschikking stelt. Er is inderdaad een zeer sterke samenwerking tussen de verschillende organisaties die bijdragen tot deze prestaties. En een goede plaats behalen is een win-winsituatie voor alle betrokken partijen.”

Belgium Team Torino 2018

Geplaatst door Bocuse d’Or Belgium op Donderdag 28 juni 2018

 

De spanning is te snijden

Alles begon op maandag 11 juni 2018. De Belgische supporters staan al om 9 uur voor de poort van de OVAL Lingotto Fiere waar om 9u30 de eerste 10 ploegen klaar staan om hun keukentalenten in werkelijkheid om te zetten. 31 jaar geleden startte Paul Bocuse wat nu ’s werelds meeste beroemde gastronomische wedstrijd is: de Bocuse d’Or. Over de jaren heen heeft deze competitie ons de grootste chefs ter wereld leren ontdekken en gastronomie uit de ganse wereld in het daglicht gesteld. Nu, na 62 nationale en 4 continentale selecties, maken 24 kandidaten kans om in de finale de kleuren van hun land te verdedigen. 22 landen zijn al geselecteerd (waaronder België). Ook nu weer is de spanning in de wedstrijdzaal enorm en nemen gespreid over 2 dagen telkens 10 ploegen per dag het tegen elkaar op. België staat als tweede op de deelnemerslijst, na Polen, en zal ergens de spits moeten afbijten. Hierover zegt Peter Goossens: “Moeilijk te voorspellen. Als je middelmatig bent, kan je nadien al snel terugzakken van zodra er zijn die net iets beter zijn. Je moet al zeer goed zijn om die challenge te doorstaan. Ons team staat er goed voor, maar we zullen moeten afwachten. Er zijn finaal 20 teams te gaan.”

En de winnaars van deze editie zijn… Noorwegen, Zweden en Denemarken. Christian André Pettersen uit Noorwegen wint de zesde editie van de Bocuse d’Or Europa. Ook Zweden en Denemarken staan op het podium. Noorwegen en de Scandinavische landen bevestigden nogmaals hun sterke positie op deze internationale wedstrijd. En samen met hen gaan ook België (verdienstelijke zesde plaats) evenals Finland (4), Frankrijk (5), Zwitserland (7), Hongarije (8), IJsland (9) en het Verenigd Koninkrijk (10) door naar de finale in Lyon tijdens de Sirha-beurs.

In aanwezigheid van 1.300 overenthousiaste supporters hebben 20 chefs gedurende een wedstrijd van 5u35 concentratie en inspanning het beste van zichzelf gegeven.

En we zouden het haast nog vergeten: een Belg kreeg de prijs van de beste commis van de wedstrijd: Curtis Mulpas, die de Italiaanse chef ondersteunde. Maar hij is en blijft een Belg…

Belgisch team, go for it in Lyon!

www.bocusedor-europe.com

www.bocusedor.com