Het Charles Peguy Instituut in LLN, dat opleidingen aanbiedt in evenementenbeheer, hotelbeheer en toerisme, bereidt de volgende generatie voor! 

De drie sectoren die het zwaarst getroffen zijn door de crisis, zijn evenementenbeheer, hotelbeheer en toerisme. Het Charles Peguy Instituut (ICP), gelegen op de campus van Louvain-la-Neuve, kan er prat op gaan kwaliteitsopleidingen in deze drie domeinen aan te bieden die volledig beheerd en gegeven worden door professionals uit deze sectoren. Begin dit jaar neemt het ICP deel aan het economisch herstel van de gastvrijheidsindustrie met op 31 januari de uitgestelde start van het academiejaar in hospitality management.

De voorzitter, Patrick Pourbaix, algemeen directeur van MSC Croisières France, benadrukt het niet aflatende professionalisme van zijn teams en professoren, die allemaal professioneel getroffen zijn door deze crisis: “We hebben al crisissen meegemaakt, maar deze is de ergste: de aantrekkingskracht van de horecaberoepen is sinds het begin van de pandemie ondermijnd. Wij blijven de ondernemingen echter goed opgeleide professionals garanderen die klaar zijn om de uitdagingen aan te gaan. Wij blijven ook de jongere generatie de kans bieden om van hun passie hun toekomstig beroep te maken.”

Sam van de Kerckhof, docent in de sectie evenementen en managing partner van Destrée Organisation, voegt hieraan toe: “De MICE-sector (Meeting Incentives, Congresses & Events) wordt momenteel geconfronteerd met een tekort aan professionals die zich, gezien de onzekerheid over de haalbaarheid van hun beroepsactiviteiten sinds 2 jaar, hebben geheroriënteerd. Toch is ons land een MICE-bestemming bij uitstek dankzij zijn positie als Europese hoofdstad. De jongeren die nu hun opleiding afronden, zullen volgend jaar de arbeidsmarkt betreden met een schat aan kennis die zij hebben opgedaan door het contact met hun docenten, die allemaal professionals in de sector zijn.

Voor de sectie hotelwezen is Emmanuel Didion, professor en general manager van Martin’s Agora Louvain-la-Neuve, niet ontmoedigd omdat hij gelooft in de toekomst van de horeca en zich inzet voor de opleiding en ondersteuning van de ICP-studenten: “De hotelsector zal een bliksemsnel herstel kennen. Wij moeten ons daarop voorbereiden en het kwaliteitsniveau op peil houden door massaal te investeren in de opleiding van de studenten.”

Wat de sectie toerisme betreft, is Anne-Sophie Snyers, secretaris-generaal van de Vereniging van Reisagentschappen (UPAV) en professor aan het Instituut, optimistisch: “1 op 10 banen in de wereld houdt verband met gastvrijheid en toerisme. Het is waar dat deze sectoren verzwakt zijn door de crisis en dat er nu een groot tekort is aan gekwalificeerd personeel. De mogelijkheden zijn talrijk en een opleiding aan het ICP is een uitstekende gelegenheid om een carrière in de gastvrijheidssector te beginnen: er zijn zoveel boeiende en gevarieerde banen!”

De directeur van het ICP, Françoise Meessen, heeft vertrouwen in de toekomst van de opleidingen die door het Charles Péguy Instituut worden aangeboden, zelfs in deze woelige tijd: “Crisissen bieden ook kansen en we moeten ons voorbereiden op het herstel. Door jongeren de mogelijkheid te bieden eind januari met de uitgestelde opleiding te beginnen, kunnen sommigen zich ook heroriënteren en een bevredigend loopbaantraject uitstippelen, want hun toekomst heeft toekomst!”

Over het Charles Péguy Instituut: het in 1969 opgerichte ICP is een instelling van het vrij hoger onderwijs voor opleidingen van het korte type, die uitsluitend worden gegeven door mensen die werkzaam zijn in de gastvrijheidssector, met solide partnerschappen met de beroepswereld en een zeer hoog aanwervingspercentages aan het eind van een rijke academische opleiding in de voorhoede van de sectorale en maatschappelijke ontwikkelingen.

Charles Peguy Instituut                010/45.11.08                francoise@charlespeguy.be

Tekst: PVW