Het hotel-restaurant ‘Mardaga’ aan het kolenspoor in As bestaat reeds sinds 1909 en is daarmee het oudste Limburgse hotel. Tijdens de officiële heropening van het volledig vernieuwde hotel kwamen de voorzitters van Horeca Vlaanderen en Horeca Limburg aan het woord.
Investeren
Ondanks de economische crisis besloot de familie Geurdens toch om zwaar te investeren om het volledige hotel weer in zijn oude glorie te herstellen. Het ganse project kostte zo’n 600.000 euro.
Het boetiekhotel met 18 kamers en restaurant werd door de familie Geurdens in 2006 aangekocht. Ludo Geurdens heeft reeds 15 jaar ervaring in een aantal Europese Accor-hotels en zit in de raad van bestuur van Horeca Vlaanderen. In de totaal vernieuwde keuken staat chef Jens Stinissen, voorheen 4 jaar werkzaam in het sterrenrestaurant De Slagmolen in Opglabbeek. Ludo Geurdens: “Jens is een aankomend talent en laureaat ‘Jong Keukengeweld’ van dit jaar. Hij brengt een klassieke keuken op hoog niveau. Tevens kunnen 10 topwijnen per glas verkregen worden aan zeer gunstige prijzen omdat er slechts een winstmarge van 35% op genomen wordt.”
Groei en bloei
“105 jaar in de horeca is uniek en om nog te investeren op latere leeftijd moet je wel gek zijn”, zo begon de voorzitter van Horeca Vlaanderen zijn speech. De hotelsector is nog altijd een sector die groei en bloei kent, zeker in een toeristische streek zoals aan de ingang van het Nationaal Park Hoge Kempen met een netwerk van 600 km wandel- en fietspaden. Ondanks de B&B’s en andere facetten zoals de statuten van ons personeel, is het belangrijk om te blijven investeren in een product waarin men gelooft.
Vijf over twaalf!
“Het is reeds vijf over twaalf voor de horeca”, zegt Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Vlaanderen. “Zestig- tot zeventigduizend jobs staan op de tocht, waarvan drieduizend in Limburg. Een klein Ford-drama dus.” De voorzitter dringt er in zijn toespraak dan ook op aan dat de volgende regering werk maakt van een speciaal statuut voor de horeca. Er dreigen namelijk zware problemen met de invoering van de witte kassa, beter bekend als de ‘black box’. Vanheusden is voorstander van een witte kassa maar dit zou moeten gepaard gaan met begeleidende maatregelen. Horeca Vlaanderen eist van de regering een apart statuut omdat men in de horeca in het weekend en op onregelmatige uren werkt. “Het is erop of eronder”, stelde Filip Vanheusden en waarschuwt voor een bloedbad met massaal jobverlies, “wat momenteel geprojecteerd wordt op zestig- tot zeventigduizend jobs en dat is zeer reëel”, aldus de voorzitter. “Ik ken maar één sector die volledig ‘verwit’ is en dat is de dienstenchequesector met de poetshulp maar deze werd volledig gesubsidieerd”, vertelde hij verder. Hij deed een oproep naar de federale regering om samen met de sector naar een oplossing te zoeken. Een zware dobber, nu er zoveel miljarden bespaard moeten worden…
DH