Larry Godefroid werd tijdens de 61ste Nationale Competitie van de UBB (Unie van Belgische Barmen) verkozen tot Beste Bartender van België 2024. Hij zal ons land vertegenwoordigen tijdens het IBA Wereldkampioenschap Cocktail 2024 op het Portugese eiland Madeira in oktober.

Net als tijdens de voorgaande jaren vormde ook deze 61ste editie, die plaats vond in het Renaissance Brussels Hotel aan het Luxemburgplein, een aantrekkelijke…cocktail van kleuren, smaken en nieuwe talenten. Een vijftiental professionele en leerling-bartenders namen het tegen elkaar op, en werden aan het einde van de competitie door twee aparte jury’s (Technische Jury en Proefjury) geselecteerd.

Larry Godefroid van Chemistry & Botanic’s in Brussel kroonde zich met zijn “Jewel Velvet” cocktail tot winnaar. De tweede plaats ging naar Rabath Saliba van Bar du Marché in Brussel, de derde naar Claude Remacle-Laborie (freelancer/Plaisirs Symples). Edwin Fernando Bravo Vega van The Dominican Hotel in Brussel won de prijs van de beste decoratie, Ali Salim, student aan de CERIA in Brussel, sleepte de prijs van beste techniek in de wacht, en Axelle Forster, student aan de EFPME in Brussel, kroonde zich tot beste rookie.

De nationale UBB-competitie, die vorig jaar een vernieuwende aanpak kreeg, vereist van elke kandidaat een brede kennis van de gebruikte producten en steeds veeleisender technische vaardigheden. De kandidaten dienden verschillende tests te ondergaan, zijnde

 • Een vragenlijst in het Engels over de producten van de bar
 • Een blinde geur – en smaaktest
 • 6 barproducten ontdekken
 • De creatie van een cocktail in een bepaalde tijd
 • 5 identieke glazen die in maximaal 7 minuten gemaakt moesten worden
 • Een mondelinge presentatie van de cocktail in het Engels

Daarnaast stond de wedstrijd, net als vorig jaar, ook open voor studenten van Belgische hotelscholen en EFPME-centra die sinds 2018 de Bartender Training Course aanbieden. Ook de studenten moesten op een aantal testen doorstaan:

 • Een vragenlijst in het Frans over barproducten
 • Een blinde geur – en smaaktest
 • 6 barproducten ontdekken
 • Creatie van een cocktail
 • 4 identieke glazen in maximaal 7 minuten
 • Een mondelinge presentatie van de cocktail in het Frans

Winnaar Larry Godefroid, vorig jaar afgestudeerd van de EFPME Brussel, zal voor zijn eerste keer België vertegenwoordigen tijdens de IBA (International Bartenders Association) World Cocktail Competiton , die van 31 oktober tot 3 november aanstaande doorgaat op Madeira. Tijdens deze wedstrijd zullen 64 bartenders die de 64 lidstaten van de IBA vertegenwoordigen, tegen elkaar strijden voor de titel van IBA Wereldkampioen.

De partners van de UBB droegen zoals gewoonlijk bij tot het succes van het evenement in Brussel. Deze bedrijven waren: Domaine de la Flaguerie, Rémy Cointreau Belgium, Brasserie des Légendes-Distillerie de Biercée, Andros Essential Fruit Mixers, Premium Spirits, Cinoco, Looza, Distillerie de Waterloo, VA.S.CO, Straw4You en Purity Distillery.

(DV)
foto’s: © Triptyque – Michel Verpoorten