Van 25 tot en met 27 april vond in Brussel de Seafood Global Expo plaats. Het was reeds de 25ste keer dat deze beurs, de grootste ter wereld, in Brussel georganiseerd werd. Meer dan 1.800 exposanten uit 79 landen stelden er, op een oppervlakte van 38.350 m² hun producten tentoon. Eigenlijk gaat het over twee beurzen onder één dak: Seafood Global Expo dekt de visproducten en Seafood Processing Global behelst alles wat nodig is voor hun verwerking. Dit jaar waren er 73 nationale en regionale paviljoenen die de meest actuele trends in de viswereld toonden, niet enkel aan visaankopers van over de hele wereld, maar ook aan restaurants, hotels, cateraars en dies meer. In deze editie waren er nieuwe paviljoenen van Letland, Polen, Myanmar en Venezuela. Waren ook nieuw: Costa Rica, Cyprus, Roemenië, die bij reeds bestaande paviljoenen aansloten.
Het steeds groeiende succes van de beurs wordt onder meer toegeschreven aan de stijgende populariteit van vis en schaal- & schelpdieren wereldwijd. Volgens cijfers van het FAO (Food & Agricultural Organisation) van de Verenigde Naties over 2016 bedraagt de consumptie van producten uit de zee nu meer dan 20 kg per hoofd, een verdubbeling in vergelijking met 1973. Dit zou te danken zijn aan de sterker wordende aquacultuur.
Elk jaar worden tijdens de beurs de Seafood Excellence Global Awards, zeg maar innovatieprijzen, toegekend voor de beste producten voor de kleinhandel en voor de horeca. Ook voor alles wat met visverwerking te maken heeft, zijn er prijzen. Dit jaar waren er 43 genomineerden. In de volgende opsommingen beperken we ons tot de Europese bedrijven, waaronder niet minder dan 7 uit België:
- Hyva Apaja Ovenklare regenboogfilets (Ab Chipsters Fod Oy, Finland)
- Gegratineerde kabeljauwbrandade (Delpierre, Frankrijk)
- Aardappelgratin met gerookte zalm en groenten (Delpierre, Frankrijk)
- Risotto met gerookte zalm, paddenstoelen en parmezaan (Delpierre, Frankrijk)
- Sushi Mix (Delpierre, Frankrijk)
- Zalmsneden (Delpierre, Frankrijk)
- Disas mousse van gerookte forel (Disas Caviar Oy Ltd, Finland)
- Disas mousse van zalmkaviaar (Disas Caviar Oy Ltd, Finland)
- MSC gerookte kabeljauwrug (E. Fournier Fils, Frankrijk)
- Gemarineerd zeewier (Globe Export, Algues de Bretagne, Frankrijk)
- 5-minuut Alaska Pollock yoghurt met komkommer & dille (Greenland Seafood Europe GmbH, Duitsland)
- Gerookte zalm (Guyader Gastronomie, Frankrijk)
- Boven de vlam gegrilde koudgerookte zalm (Hunt Fish Group Ltd., Estland)
- Duo van umami-saus en -dressing (iASC Atlantic Seafood Company/Keohanes, Ierland)
- Zigmas Bismarck gemarineerde haringfilets (ICECO Zuvis, UAB, Litouwen)
- Mosselen & Italiaanse kruiden (Koninklijke Prins & Dingemanse, Nederland)
- Nederlandse gerookte katvis (Koninklijke Prins & Dingemanse, Nederland)
- Sashimi Nori gerookte zalm met teriyakisaus (Labeyrie Fine Foods International, Frankrijk)
- Gerookte sint-jakobsvruchten (Parcs Saint Kerber, Frankrijk)
- Ceviche (Leroy Seafood AS, Noorwegen)
- Gyoza (Leroy Seafood AS, Noorwegen)
- Apero Trio Mini Tartares (Marine Harvest, Frankrijk)
- Apero Trio Mini Wraps (Marine Harvest, Frankrijk)
- Crumble van zalm (Marine Harvest, Frankrijk)
- Mousseline van kabeljauw (Marine Harvest, Frankrijk)
- Melting Heart zalmrol (Marine Harvest, Frankrijk)
- Gerookte zalm Smoked ‘Christmas Baubles’ (Marine Harvest, Frankrijk)
- BBQ tournedos van zalm (Marine Harvest Pieters, België)
- Whitefish Tortilla mediterrane stijl (Marine Harvest Pieters, België)
- Gesneden zalmlende Yaki Nori (Salm Invest, België)
- Verse noordzeegarnalen, met de machine gepeld (Shore nv, België)
- Cristaux de la mer (Vichiunai Europe nv, België)
- Herring Drops (Vichiunai Europe nv, België)
- Salmo’Norm (Vichiunai Europe nv, België)
- Blue Bites (Vilsund Blue A/S, Denemarken)