Porto is de oudste ambassadeur van Portugal en de familie Symington is de grootste producent ervan. De voorzitter van de familie is naar Brussel gekomen om de nieuwe Graham’s Cellar Master’s Trilogy te presenteren.
De geschiedenis van de Schotse familie Symington begint in 1882 met de komst in de Douro-vallei van Andrew James Symington, die in 1891 trouwde met de afstammeling van een koopman die zich twee eeuwen eerder in Porto had gevestigd. Vandaag is de familie marktleider in de Douro-vallei, met meer dan 1000 hectare verspreid over een dertigtal quintas, ver voor de naaste concurrent. De familie is eigenaar van de porto’s Graham’s, Dow’s, Cockburn’s en Warre’s. Het bedrijf wordt nog steeds geleid door vijf neven, die elk verantwoordelijk zijn voor een aspect van het bedrijf en wijngaarden bezitten.
Op 3 september kwam Johnny Symington de box The Cellar Master’s Trilogy presenteren bij een gastronomisch menu bereid door Karen Torosyan (Bozar), wiens gerechten ook vergezeld gingen van andere wijnen van de familie of de groep, zoals deze ongelooflijke vinho espumante Vertice Brut, op basis van gouveio.
De box bevat een selectie door keldermeester Charles Symington van drie ‘Single Harvest Tawny Ports’, die representatief zijn voor de geschiedenis van de familie. Tawny porto heeft een rosachtig bruine kleur en wordt gekenmerkt door oxidatieve rijping met een maceratieperiode van vijf tot zeven jaar, waardoor hij aroma’s van hazelnoot en karamel krijgt. In dit geval is deze periode ruim overschreden, want het gaat om porto’s van 1997, 1974 en… 1961.
In 1997 komt The Apprentice overeen met de leertijd van Charles Symington bij zijn vader Peter als chef winemaker. Drieëntwintig jaar eerder was het de Anjerrevolutie, en deze Tawny Port 1974, uitgebracht in een zeer beperkte oplage gezien de gebeurtenissen, is gewoon verbluffend fris, met noten van karamel die meer dan smakelijk zijn. Hij draagt de zeer toepasselijke naam The Artisan. Tot slot is het pronkstuk van de box uiteraard The Master, een porto met het jaartal 1961 die een eerbetoon is aan de drie generaties die elkaar in de loop van de voorbije 63 jaar hebben opgevolgd.
En de prijs?
Uitzonderlijke jaargangen hebben ook een uitzonderlijke prijs. Slechts 24 van de 300 geproduceerde flessen zijn in België verkrijgbaar bij The Nectar, voor de prijs van € 2.000… Dit is de enige manier om ze te kopen. De andere twee Tawny’s kunnen wel apart worden gekocht.
Marc Vanel