De Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert elk jaar een meesterschapswedstrijd voor professionele koks. Uit de talrijke inzendingen werden vijf finalisten geselecteerd, die op 1 oktober 2018 zullen meedingen naar de felbegeerde titel van ‘Eerste Kok van België 2019’:

  • Fabian Bail, chef van restaurant Paul de Pierre (Maarkedal);
  • Benny Dechamps, chef van Brasserie Nieuwpoort (Nieuwpoort);
  • David Grosdent, chef van restaurant L’Envie (Sint-Denijs);
  • Lukas Moonens, chef de partie van restaurant Boury (Roeselare);
  • Sander Van de Walle, sous-chef van restaurant Sel Gris (Duinbergen).

 

Zowel Fabian Bail als Lukas Moonens waren al tweemaal finalist. Voor de drie anderen is het hun eerste deelname. Vorig jaar sleepte Ignace Wattenberge, sous-chef van restaurant Fleur de Lin in Zele, de titel van ‘Eerste Kok van België’ in de wacht. De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. De wedstrijd is immers op basis van koninklijk besluit van 13 mei 2009 erkend door de Minister van Middenstand als meesterschapswedstrijd.

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. Ieder jaar organiseert Club Prosper Montagné de meesterschapswedstrijden ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Maître d’hôtel van België’, waarbij de beste jonge talenten uit de Belgische gastronomie het tegen elkaar opnemen.

De finale van de Prijs Prosper Montagné vindt naar goede gewoonte plaats in de hotel- en toerismeschool Spermalie te Brugge. De kandidaten moeten drie gerechten klaarmaken:

  • Warme en koude bereiding van sint-jakobsvrucht, quinoa, koriander en aardpeer;
  • Lamsrug en -schouder + één soort orgaanvlees, sjalot, champignons, ras-el-hanout en knolselder;
  • Flan van chocolade ‘Noir Sélection Cacao Trace’, mango, saffraan, matchathee + ijs of sorbet.

 

Eric Fernez, chef-kok van het tweesterrenrestaurant ‘D’Eugénie à Émilie’ te Baudour, is ambassadeur van
 deze 66ste editie van de Prijs Prosper Montagné. Peter Goossens (Hof van Cleve), Provoost van de Keukenchefs, zal de technische jury samenstellen. Provoost-Generaal Eddie Van Maele staat in voor het goede verloop van de wedstrijd.

www.club-prosper-montagne.be