4 juni 2018: om de komst van het mooie weer te vieren, had Bord Bia het genoegen Iers runds- en lamsvlees te laten ontdekken op een BBQ die werd geherinterpreteerd door enkele leden van de Chefs’ Irish Beef Club, meer bepaald Laure Genonceaux, Stéphane Grulois, Alexandre Masson en de chef Frederik Desmet van het restaurant Oud Walle in Kortrijk, die bij deze gelegenheid werd verwelkomd in de Club.

Ook van de partij was een jonge slager, Nicolas Bailleul, die zijn sporen heeft verdiend bij Jean Denaux en die slimme tips gaf om enkele minder bekende stukken beter te begrijpen.

De Chefs’ Irish Beef Club verwelkomt Frederik Desmet

Vóór hij restaurant Oud Walle in de Koning Albertstraat in Kortrijk opende, deed Frederik ervaring op in een aantal huizen, waaronder gerenommeerde gastronomische restaurants zoals De Karmeliet in Brugge en het Restaurant St Nicolas in Ieper, zonder de traiteurdienst van de gebroeders Boxy te vergeten. Langzaam maar zeker klom hij op van keukenhulp tot sous-chef en uiteindelijk kon hij zijn grote droom verwezenlijken: zijn eigen restaurant starten. Sinds 2009 is Frederik Desmet uitbater en chef van zijn restaurant Oud Walle in Kortrijk, bekroond met 3 vorken in de Michelingids en een quotering van 14/20 door Gault&Millau. Frederik Desmet biedt er een moderne keuken aan waarin hij de voorkeur geeft aan de beste verse ingrediënten, zoveel mogelijk seizoensgebonden. Het ontbreekt het kader van dit zeer mooie herenhuis niet aan karakter: een marmeren trap, mooie parket en een elegante inrichting. Dit alles met een warm onthaal en een ontspannen sfeer.

De Leden van de Chefs’ Irish Beef Club aan de BBQ

In het gezelschap van Frederik Desmet ontmoeten we 3 andere chefs: Laure Genonceaux (Restaurant Brinz’l, in Ukkel). Laure werd in 2017 lid van de Chefs’ Irish Beef Club. Stéphane Grulois (Restaurant Maxens in Bergen), die in 2014 lid werd van de Chefs’ Irish Beef Club. En Alexandre Masson (Restaurant de l’Atomium in Brussel). Alexandre werd in 2018 lid van de Chefs’ Irish Beef Club.

De Chef’s Irish Beef Club werd gelanceerd in mei 2004 en brengt Europese gastronomische chefs samen. Het is de bedoeling het imago en de uitmuntende reputatie van het Ierse rundsvlees te promoten bij de beste restaurants in Europa en daarbuiten. De Club telt vandaag meer dan 90 erkende grote chefs in 9 landen: Duitsland, België, de Verenigde Arabische Emiraten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Zweden en Zwitserland. Deze chefs, echte ambassadeurs van het merk, getuigen van de kwaliteit van het Ierse rundsvlees door middel van hun culinaire creaties. De Belgische Chefs’ Club, opgericht eind 2009, telt vandaag 11 leden.

Iers rundsvlees, bestemd voor restaurants

Dankzij de specifieke kenmerken is het Ierse rundsvlees, van de rassen Irish Hereford en Irish Angus, grotendeels bestemd voor restaurants. U kunt ze proeven bij de leden van de Chefs’ Irish Beef Club en bij talloze andere restauranthouders die de regelmatige kwaliteit en de smaakeigenschappen bijzonder appreciëren.

De Belgische consument blijft trouw aan Ierse voedingsproducten. In 2017 steeg de waarde van de aankopen tot 313 miljoen euro. België is in intussen de vijfde partner in de Eurozone, met op de eerste plaats de invoer van Ierse boter. Daarna volgen rundsvlees en lamsvlees, twee toonaangevend producten uit Ierland die sterk worden geapprecieerd door de Belgische consumenten om hun smaakkwaliteiten, die ze danken aan de traditionele veehouderij. Je vindt vaak malse en smakelijke stukken vlees zoals rib-eyes, lendenbiefstukken, lamscarrés of lamsnootjes in de rekken van de supermarkten of op de kaarten van de beste restaurants van het land. Je hoeft de zee dus niet over te steken om Ierland in uw bord te vinden.

De BBQ

De BBQ, de zonovergoten feestmaaltijd bij uitstek, staat symbool voor de zomer en lange avonden rond een geslaagde maaltijd. Om komaf te maken met de eeuwige worsten kunt u allerhande soorten vlees op de barbecue bereiden, op voorwaarde dat u bepaalde culinaire principes respecteert om het vlees perfect te garen. Er zijn talloze stukken rundsvlees, waaronder het ribstuk, de entrecôte of de rib-eye, maar ook brochetten van rumsteak, de picanha of de doorregen lage rib, om er maar enkele te noemen. Men kan ook talloze stukken lamsvlees op de BBQ grillen, zoals het zadel, de filet, de borst of de carré, zonder de mini-brochetten en de merguez te vergeten. Maar ongeacht het vlees dat u op de barbecue gooit, vergeet geen marinade te bereiden op basis van olijf- of sesamolie, verse kruiden en enkele specerijen, en waarom geen originele toets met bier of Ierse whisky? Wilt u enkele ideeën voor marinaderecepten? De marinade met bruin bier van het Guinness-type bijvoorbeeld, of de marinade met Ierse whisky, of een exotische variatie die bijzonder goed past bij lamsvlees door kurkuma, curry en gember toe te voegen.

Streekproducten, de troef van de Ierse gastronomie

Met meer dan 180 dagen regen per jaar, het langste graasseizoen van Europa, 4,5 miljoen hectare landbouwgronden rijk aan mineralen, waarvan 80% bestemd voor het grazen, is het eiland van smaragd ongetwijfeld het paradijs voor het houden van runderen en lammeren. De kwaliteit en de fokmethodes van Iers rund passen helemaal in de geest van de nieuwe consumptie van rundsvlees in België en elders ter wereld. Minder vlees eten, maar van betere kwaliteit. Vandaag volstaat het niet langer om lekker te eten, men moet zich kunnen informeren, alles te weten komen, de geschiedenis van onze voedingsproducten kennen. Dankzij de variëteit van rassen zoals Angus en Irish Hereford, de kwaliteit van het aangeboden vlees en de aangepaste veeteeltmethodes kunnen chefs en professionals, maar evengoed geïnformeerde consumenten, al hun culinaire knowhow en creativiteit tot uitdrukking brengen, tot groot genoegen van groot en klein. Maar Ierland, dat is ook lam, en wist u ook dat er evenveel lammeren als inwoners zijn in Ierland? Dankzij deze extensieve productie kan het hele jaar door met zorg worden gefokt. De lammeren versmelten op natuurlijke wijze met hun omgeving, die bestaat uit adembenemende landschappen en rijke graslanden waar het eiland om beroemd staat. Lamsvlees is een uitmuntend product dat wordt geapprecieerd om zijn malsheid en bijzondere smaak. Bout, filet, carré, nootjes, pavé… om het dagelijks leven andere te vergemakkelijken en hun een onvergelijkbare keuze te bieden, wordt meer dan 70% van de Ierse productie al versneden voor de export!

www.facebook.com/bordbia

www.facebook.com/BelgiumIrishBeef