Kookeet 2020 zoekt vaste grond in Grootseminarie Brugge

Na negen succesvolle jaren kiest Kookeet voor een nieuwe formule en een duurzame aanpak. De voorbije jaren werd Kookeet georganiseerd om de Brugse gastronomie in de kijker te zetten en te promoten tot ver buiten de stadsmuren. Het ‘grootste openluchtrestaurant van het land’ met pieken tot 100.000 bezoekers werd een jaarlijkse hoogmis voor foodies.

“In 2020 sturen we onze koers bij, richting innovatie, verdieping en verbreding. We blijven op een kwaliteitsvolle manier de Brugse gastronomie promoten en streven er naar om toonaangevend te zijn. Kookeet werkt jaarlijks met een inspirator en een thema. Kookeet 2020 verandert ook van locatie: het Brugse Grootseminarie wordt de place to be voor chefs, voedselproducenten, foodies en de Brugse hotelscholen op 26, 27 en 28 september.

Elk jaar werken we met een thema en een inspirator waarmee we een nieuw culinair verhaal brengen. Het thema dat we jaarlijks kiezen bepaalt het inhoudelijke kader waarbinnen de chefs werken. Door elk jaar een andere focus te leggen willen we het festival interessant houden en inspelen op nieuwe ontwikkelingen binnen de eetcultuur. We willen ook het verhaal vertellen achter het eten, het verhaal van zowel de mensen die eten produceren als zij die ermee koken. Welke rol speelt hun achtergrond, wat is het verhaal van het product dat zij kweken of van het gerecht dat de chefs ermee bereiden? We onderzoeken ook de oorsprong van ingrediënten in een gerecht en hoe ze verbonden zijn. We willen een platform creëren waar je informatie vindt over producten, korte keten, duurzaamheid en de Brugse eetcultuur.

Via Kookeet sensibiliseren we ook rond bewust en gezond consumeren en natuurlijk laten we de ecologische voetafdruk van het festival zelf ook verder dalen.

Kookeet wordt een unieke beleving. Bezoekers en chefs moeten op Kookeet iets beleven wat ze op restaurant niet kunnen. De begeestering, liefde voor het product en inventiviteit van de chefs moeten ook in de beleving voelbaar zijn. Kortom, Kookeet moet een creatieve speeltuin worden voor de chefs.

We zijn bijzonder blij dat Wim Lybaert – programmamaker, moestuinier, kok, verteller en West-Vlaams ambassadeur – de inspirator is van Kookeet 2020. Als thema koos hij ‘grond’ en hij licht toe waarom: ‘Grond is de oorsprong van alles. Alles begint bij goede grond; grond geeft voeding en leven. Het is de basis voor de moestuin, het terroir voor wijn… wroeten in de grond doet deugd; het is iets wat onze voorouders al deden.’

Als er in het stadscentrum van Brugge één plaats is waar je je ‘op de buiten’ waant, dan is dat het Grootseminarie. De ruime site omvat natuurrijke buitenlocaties, aparte binnenruimtes en verschillende plekjes met unieke sferen. Dat is niet alleen ideaal om bezoekers meer comfort en heerlijke (eet)belevingen te serveren, maar ook om de chefs te inspireren.”

www.kookeet.be