Met het initiatief Vis van het Jaar zetten VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, en de Vlaamse visserijsector al ruim dertig jaar een lekker visje uit Noordzee in de kijker. Telkens gaat het om een vis die duurzaam is, dus een soort die nog niet overbevist is. Door elk jaar een andere vis van het jaar in de schijnwerpers te zetten, illustreert VLAM de verscheidenheid van de vangst die onze Belgische vissers aan land brengen.

Vlaams minister Hilde Crevits, bevoegd voor Visserij, riep de rog uit tot Vis van het jaar. De presentatie vond plaats in De Cierk in Oostende, een nieuwe Fish Food & Meet Market vlakbij de vismijn. De rog sluit de top drie van de meest aangevoerde vissoorten in ons land af, na tong en pladijs. Deze laatste was in 2020 de vis van het jaar. Sinds 2018 is er een gestage stijging van de verkoop van rog. Toch heeft de rog meer potentie dan de huidige verkoop. De aanvoer in de Belgische visserij bedraagt ongeveer 1.400 ton per jaar.

De in de Belgische handel verkrijgbare roggen komen meestal uit de Noordzee en de Golf van Biskaje. Bij ons is de rog veelal een bijvangst in de tongvisserij.

Veel verschillende soorten rog

De rog is een kraakbeenvis. Hij bestaat in enorm veel variëteiten, met verschillende uiterlijke kenmerken. Sinds 1 januari van dit jaar heeft de Belgische visserijsector op eigen initiatief een maatregel uitgevaardigd waarbij alleen nog stekelrog, blonde rog en gevlekte rog mag aangevoerd worden. Dit zijn roggen die het op biologisch vlak uitstekend doen.

De gemiddelde prijs van rog in 2020 in de Belgische veilingen bedroeg 1,75 euro per kilo. Deze lage prijs was voor een groot deel te wijten aan de coronacrisis (en de sluiting van de horeca). Dit jaar is maand na maand te zien dat de prijzen veel hoger liggen dan in 2020. De prijs op de veiling is natuurlijk maar een gedeelte van hetgeen de restauranthouder betaalt. Niettemin blijft rog erg betaalbaar en is het voor de horeca zeker een dankbaar product.

In feite kun je het hele jaar door rog op het menu zetten, maar van juni tot maart is de kwaliteit van de rog opperbest.
Van de rog zul je in de handel vooral de vleugels zien liggen. Roggevleugels zijn gemakkelijk te bereiden. Er zitten geen echte graten in, enkel een centraal kraakbeen. Het visvlees is vrij vast en ideaal om te bakken, pocheren, stomen of in de oven of pappilot te bereiden. Het meest populaire recept is wellicht de krokant gebakken roggevleugel met kappertjes en beurre noisette.

Toch heeft de rog meer te bieden dan de vleugels. Zo zijn roggewangen een lekkernij. Je bakt ze best kort aan in bruisende boter. De structuur van het visvlees is fluwelig zacht. Ook roggelever heeft zijn fans. Deze lever kun je pocheren en op een sneetje geroosterd bruin brood smeren.
VLAM maakte een receptenfolder met enkele lekkere gerechten met rog. Daarin staat onder meer een waterzooi van rog en roggefilet met witte asperges en mousselinesaus. Chef en culinaire inspirator Ilse D’Hooghe werkte de recepten uit. De folder wordt gratis verdeeld door de visspeciaalzaken en door de visventers. VLAM stimuleert ook de visgroothandels om rog in de kijker te zetten.

www.vlam.be
www.lekkervanbijons.be

Tekst: RDV