Bernard-Massard wordt beschouwd als een van de bekendste wijnbedrijven van Luxemburg. Dit jaar viert het zijn honderdste verjaardag! Dankzij de familiale verankering wist het huis altijd de crisissen te doorstaan en zichzelf opnieuw uit te vinden.

Na de ontbinding van de Zollverein in 1919 verlaat Jean Bernard de Champagnestreek waar hij keldermeester was en keert terug naar zijn geboorteplaats, het Groothertogdom. Op 1 juni 1921 richt hij het huis Bernard-Massard op in Grevenmacher (Anne Massard is zijn echtgenote) en zal hij de zogenaamde méthode champenoise, die door weinigen werd gebruikt, populair maken. 

Tot de belangrijkste aandeelhouders behoort Dr. Frédéric Clasen, die reeds een aantal wijngaarden had, met name de Clos des Rochers. Zijn twee zonen, Bernard en Joseph Clasen, sluiten zich aan bij Jean Bernard, die in 1923 overlijdt. Zij zullen de onderneming overnemen, die momenteel onder leiding staat van de achter-achterkleinzoon van de oprichter, Antoine Clasen. Dankzij de oprichting van de Belgisch-Luxemburgse Unie in hetzelfde jaar verovert het huis prachtige markten in België.

Druivensap

“Onze geschiedenis, aldus Antoine Clasen, kende ups en downs door de verschillende crisissen van de eeuw, maar Bernard-Massard heeft zich altijd weer hersteld. Na de crisis van 1929 bijvoorbeeld zorgde het bedrijf voor meer variatie in druivensap, met het merk Raisinor. Na de Tweede Wereldoorlog moest alles weer worden opgebouwd, iedereen wilde feest vieren, in 1960 werden al grote investeringen gedaan. In 1971 werd de wijnoogst van de ECUSSON gelanceerd, en dat is nog steeds het vlaggenschip van de onderneming.”

Dan volgt de grote depressie van de olie- en staalindustrie. Hubert Clasen, vader van Antoine, voegt zich bij de kelders. Hij start een nieuwe handelsactiviteit, begint met de invoer van prestigieuze buitenlandse domeinen en herstart de familiewijngaarden van het Kasteel van Schengen en de Clos des Rochers.

Bernard-Massard produceert momenteel drie miljoen flessen, waarvan er twee miljoen geëxporteerd worden, met een omzet van twintig miljoen. “Luxemburg groeit enorm, zo vervolgt Antoine, mijn eerste uitdaging is om de expats te laten weten dat er Luxemburgse wijn bestaat. De Moezel ligt niet ver van Luxemburg, maar sommigen weten niet dat ze zich in een productieland bevinden. We moeten hen naar hier lokken en meer in het algemeen werken aan het op de kaart zetten van Luxemburgse wijnen in restaurants en het promoten van de wijnen van het land in ons land.”

10 jaar Antoine Clasen

Na de bankencrisis van 2008 en nieuwe moeilijkheden maakte Bernard-Massard zich op een waardige manier klaar voor het vieren van zijn honderdste verjaardag, maar de coronacrisis stak plots de kop op, waardoor deze festiviteiten moesten worden uitgesteld. “De afgelopen tien jaar hebben we veel veranderingen meegemaakt, aldus Antoine, die sinds 2011 aan de leiding staat van het bedrijf. Er zijn vier belangrijke mensen met pensioen gegaan: mijn vader, het hoofd van de wijnbouw, de productieleider, de administratief directeur. Dat is toch een enorme uitdaging, en ik denk dat we die tot een goed einde konden brengen.

Antoine Clasen heeft natuurlijk een aantal plannen. De creatie van een kwalitatief hoogstaande gedeeltelijke pinot noir, maar ook de geleidelijke overgang naar bio, ook al is momenteel slechts 5 ha van de 15 van Clos des Rocher al bio. Ter ere van zijn honderdste verjaardag biedt Bernard-Massard de ‘cuvée 1921’ aan, een licht schuimende wijn uit Luxemburg, samengesteld uit de beste percelen van chardonnay, pinot noir, riesling, pinot blanc en een vleugje pinot gris.

De fles wordt in een elegante zwart en gouden doos gepresenteerd. Op het etiket staat een afbeelding op briefpapier van de jaren 1920, gemoderniseerd door een Luxemburgse kunstenaar.

Met 8 g restsuiker biedt deze goed houdbare Brut een glanzend bleekgouden kleur, mooie, fijne en overvloedige bubbels en aroma’s van wit fruit (perzik, peer) met een toets van amandel en honing, en vooral een geslaagd algemeen evenwicht. Te koop bij Carrefour en Delhaize voor de prijs van € 14,49.

Info: bernard-massard.lu

Tekst: MV