Auteursrechten ter discussie

Horeca betekent gastvrijheid, en daar hoort een aangepaste sfeer bij. Daarom is er in bijna alle horecazaken muziek. Dat we als horeca-uitbaters daarvoor auteursrechten betalen is de logica zelf. Betalen doe je aan degene die de muziek levert: de componisten en de uitvoerders. De eersten via de auteursrechtenorganisatie SABAM. De rechten voor de uitvoerders, de zogenoemde billijke vergoeding, aan SIMIM. Sinds vorig jaar gebeuren die betalingen aan het platform Unisono, dat de sommen verder verdeelt aan de rechthebbenden. Na aftrek van de kosten natuurlijk. De aangerekende bedragen zijn dan ook niet mis.

Echter, dit jaar zullen de cafés vijf maanden gesloten zijn. De horeca vindt daarom dat dit jaar niet het volledige bedrag mag aangerekend worden. “Want”, zegt Fabian Hermans, administrateur van Horeca Brussel, “Wanneer er niets geleverd wordt dien je niet te betalen: in een restaurant betaal je ook niet wanneer je geen eten krijgt. Wij zijn verplicht gesloten, we draaien daarom ook geen muziek, we hebben geen inkomsten, want de hele sector ligt plat”.

Alleen als we open zijn

Tijdens de eerste lockdown, in de lente, sloot SABAM een akkoord met de horecafederaties: er hoefde voor één maand geen auteursrecht betaald te worden. Een solidariteitskorting, noemen ze dat. Hermans vindt dat onvoldoende: “Wij willen betalen voor de periodes die we open mogen zijn en muziek mogen spelen. Dat is logisch. Maar voor de andere betalen we niet”.

Bij SABAM zien ze het anders: “Zaken die langer dan drie opeenvolgende maanden gesloten zijn kunnen overschakelen naar het seizoensgebonden tarief. En bovendien is de facturatie momenteel opgeschort, wij sturen sinds het begin van de tweede lockdown geen facturen meer uit”.

Inmiddels bereiden de drie horecafederaties een gerechtelijke procedure voor. “Wij hebben verschillende keren geprobeerd om met SABAM in gesprek te gaan, maar dat vordert voor geen meter. Zij eisen dat je betaalt, geven je geen keuze. Dat zijn maffiapraktijken.

Onderhandelen kan je dit trouwens niet noemen, zij voeren het vertragend gevecht. De zaak is simpel: SABAM moet handelen als een goede huisvader en de sommen terugbetalen die geïnd werden voor de periodes in welke wij verplicht, op regeringsbeslissing, gesloten zijn. Voor de hele horecasector gaat het over bijna twee miljoen euro aan auteursrechten”.

Ter informatie: in Nederland hoeven horecazaken géén auteursrechten te betalen indien ze wegens coronamaatregelen gesloten zijn. In België is er, voorlopig, geen oplossing in zicht en wordt gewacht op het resultaat van de gesprekken tussen SABAM en de horecafederaties. Wij houden u op de hoogte.

Tekst: HW

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven met nieuws uit de horecasector, gratis toegang krijgen tot tal van beurzen en elke maand gratis de online versie van het magazine ontvangen?
Schrijf je dan hieronder in: