Onlangs vond in Praag de Europese finale van de ‘Global Chefs Challenge’ plaats. In deze internationale gastronomische wedstrijd strijden kandidaten van 26 jaar of ouder uit diverse landen om een plaats in de wereldfinale in 2018. Voor het Belgische team was het de eerste deelname, en ons team zette een prachtig resultaat neer: de tweede plaats na Hongarije.

De Belgische deelname werd ondersteund door de Flanders Food Faculty en Horeca Vlaanderen. Flanders Food Faculty is een initiatief van minister Weyts en Toerisme Vlaanderen om de Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur in binnen- en buitenland te versterken en beter te promoten.

Chef Sam van Houcke (Restaurant Onder den Toren, Hansbeke), commis Marie Maeyens (hotelschool Ter Groene Poorte, Brugge) en nationaal culinair coach Jo Nelissen blikken tevreden terug op de eerste Belgische deelname. “Met een tweede plaats in een poule van twaalf landen heeft het team een prachtige prestatie neergezet. Hongarije was onze grootste concurrent en dat is ook gebleken. Met minder dan vijf punten verschil zijn we tweede geworden, daar mogen we terecht fier op zijn”, aldus Nelissen. Ook Frank Fol, die als voorzitter van de Mastercooks of Belgium de wedstrijd mee heeft opgevolgd, is tevreden met het resultaat: “Sam van Houcke is een erg talentvolle chef, hij was in 2016 de winnaar van onze nationale wedstrijd ‘Ster van de Belgische Keuken’. Het strijdtoneel voor deze wereldfinale is zwaar, zeker gezien onze concurrerende landen veel ervaring hebben in internationale wedstrijden. We mogen het strijdtoneel met opgeheven hoofd verlaten en trots zijn op onze prestatie. De tegenstanders zullen in de toekomst met meer vrees uitkijken naar onze komst.” Sam won in 2015 ook reeds de titel ‘Viskok van het Jaar’, een wedstrijd georganiseerd door de VLAM.

De kandidaten moesten in Praag in drie uur tijd een driegangenmenu voor 6 personen bereiden:

  • Voorgerecht: zeebaars, sint-jakobschelpdieren
  • Hoofdgerecht: kalfslende, foie gras
  • Dessert: minimum 2 componenten waarvan één gebakken, met saus. 40 percent van het gerecht moest bestaan uit chocolade en fruit.

 

Ondanks de uitstekende tweede plaats is België niet geplaatst voor de wereldfinale, die volgend jaar in Kuala Lumpur wordt georganiseerd. Begrijpe wie kan.

Jo Nelissen: “Daarvoor moet ons land eerst nog verder stijgen in de culinaire ranking. Dat kunnen we alleen door goed te blijven scoren op dergelijke internationale wedstrijden. Dankzij de inspanningen van de Flanders Food Faculty kunnen we ons op een professionele manier voorbereiden. De andere wedstrijden op de agenda zijn de Bocuse d’Or (2018-2019), de Young Chefs Culinary Worldcup (2018), de Olympiade der Küche in Erfurt (2020) en de Global Chefs Challenge (2017-2018).”

www.horecavlaanderen.be
www.globalchefschallenge.org