De finale van de wedstrijd ‘Beste Sommelier van België’ 2020-21 vindt plaats op 18 oktober. Kandidaten kunnen zich aanmelden tot 13 september.

Deze wedstrijd, die sinds 1960 wordt georganiseerd door de Belgische Sommeliersgilde in samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Sommeliers (VVS), verloopt in drie fasen die openstaan voor alle sommeliers die werkzaam zijn in België. De eerste fase bestaat uit het beantwoorden vóór 13/9 van een vragenlijst van algemeen belang over wijn en het serveren ervan. De vragen zijn zeer specifiek, maar niets belet de kandidaat om online informatie in te winnen. Geïnteresseerden kunnen de vragenlijst HIER downloaden in een tweetalige versie.

Geen ‘nep’-kandidaat

Na deze ‘kwartfinale’ worden uiteraard de antwoorden geverifieerd, net als het exacte beroep van de kandidaat. Alleen echte sommeliers zullen immers op 5 oktober bij Duvel-Moortgat in Puurs kunnen deelnemen aan de halve finale met enkele sommeliersproeven “in de breedste zin”, aldus Andy De Brouwer (Restaurant Les Eleveurs in Halle), één van de organisatoren. ‘We proberen de kandidaten immers te verrassen door hen bijvoorbeeld te vragen om een cappuccino of een echte Negroni te bereiden, dingen die een sommelier ook moet kunnen doen. Dat maakt het evenement ook dynamischer om te volgen.’

Van een gemiddelde van een vijftiental kandidaten zullen er dan in de finale slechts drie kandidaten overblijven die elkaar zullen opvolgen voor het publiek en die ieder dezelfde vragen zullen moeten beantwoorden: wijnen beschrijven, blind proeven, foutieve wijnkaarten corrigeren, gerechten en wijnen combineren, champagne serveren,… Niet altijd even eenvoudig, want sommigen hebben er meerdere keren over moeten doen om de felbegeerde titel in de wacht te slepen die maar één keer kan worden gewonnen.

Onzekerheden

Het drommelse virus heeft uiteraard roet in het eten gegooid, waardoor de organisatie nog steeds onzeker is. De voorzitter van de Gilde, Kris Lismont (Mondevino) is echter optimistisch.

“De finale van de wedstrijd werd gewoonlijk gehouden in een zaaltje van een hotel en we moesten een grotere locatie vinden. Op voorstel van Eric Boschman, die daar regelmatig komt, hebben we gekozen voor de Caliclub in Drogenbos, die een mooie ruimte biedt om aan de regels te voldoen. De toegang voor het publiek blijft beperkt tot uitnodigingen.

De zaken kunnen nog veranderen, we moeten ook de regels van de International Association of Sommeliers (ASI) volgen, die zich nog niet heeft uitgesproken. Maar we hebben uiteraard een Plan B.

Dit jaar, vervolgt de voorzitter van de Gilde die William Wouters (ex-Pazzo) afgelopen oktober heeft opgevolgd, “hadden we verschillende evenementen gepland die allemaal moesten worden uitgesteld tot 2021. We willen onze ledenkring uitbreiden, vooral in Wallonië”.

Info: www.sommeliers-gilde.be/concours

Lijst van de winnaars 1960-2019: www.sommeliers-gilde.be/gagnants1960-2016

 

De drie finalisten – van links nr. rechts – Stephane Dardenne (L’Air du Temps), Gianluca di Taranto (The Jane – lauréat) en Dries Corneillie (De Jonkman)

Tekst: Marc Vanel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven met nieuws uit de horecasector, gratis toegang krijgen tot tal van beurzen en elke maand gratis de online versie van het magazine ontvangen?
Schrijf je dan hieronder in: