Bistrots de Pays viert dit jaar zijn 20-jarige bestaan. Het is een Frans gedeponeerd merk dat inmiddels 250 etablissementen telt en ondersteund wordt door Europa (Leader project). Het project helpt bistro’s, cafés en restaurants in landelijke gebieden en wil daar op die manier een sociaal-economisch weefsel in stand houden.

Ieder etablissement biedt een terroirgebonden (kleine)restauratie aan, maar daarnaast kan het fungeren als dorpswinkel, bakkerij, postkantoor, krantenwinkel en dergelijke, indien deze diensten niet in het dorp aanwezig zijn. De uitbaters kunnen daarnaast ook een reeks wetenswaardigheden over hun streek vertellen, en de streekproducten promoten en verkopen.

Een Bistrot du Pays is dus meer dan alleen maar een doorsnee horecazaak, de uitbaters zijn de ambassadeurs van hun dorp of gemeente, de etablissementen zijn de plek waar het culturele leven van de streek zich afspeelt.

Ondertussen geniet het project zoveel bijval dat het zich ook over de grenzen uitbreidt, onder meer in Italië. Daar heet het Bistro di Paese.

www.bistrotdepays.com