Cook Magazine, het zusterblad van Horeca Magazine voor de culinaire liefhebber, ontving in handen van hoofdredacteur Stefaan Van Laere op maandag 6 mei in het prestigieuze QO hotel in Amsterdam de prijs van ‘Media of the year’. Dit gebeurde in het kader van de We’re Smart Taste Summit 2019 en de internationale Week van het Fruit die nog tot 12 mei loopt.

De we’re Smart Taste Summit werd een drukke dag in het QO hotel in Amsterdam waarop een 150-tal genodigden samenkwamen rond het thema ‘groenten’. Op het programma stonden een debat, een reeks voordrachten en meerdere awards. Zo was het reikhalzend uitkijken naar de We’re Smart Future Awards en de verkiezingen van de beste veggie en vegan restaurants ter wereld en de top 100 van de beste groenterestaurants van de wereld.

De gasten werden verwelkomd in de “Juniper & Kin – Kitchen Garden & Bar” op de 21steverdieping door gastvrouw Ilse Devis. Ze begon met een presentatie van het QO Amsterdam hotel, Dutch Cuisine & We’re Smart® World.

Missie

De missie van We’re Smart World is om mensen, bedrijven en organisaties samen te brengen om te werken aan gezonde, ecologische en duurzame voeding, dit door van elkaar te leren en zo elkaar te versterken. Doel is onze samenleving te stimuleren te komen tot betere oplossingen voor de natuur, het menselijk lichaam en de wereld in het algemeen. De verschillende award en de We’re Smart Green Guide zijn projecten om dit doel te bereiken.

Peter Klosse was moderator van een debat over de rol van de moderne chef in het veranderende moderne voedselsysteem met als speciale gasten Xavier Pellicer (nummer 1 van de Top 100 van beste groenterestaurants van 2018 en 2019), Joris Lohman (Slowfood & Low Food), Eric Meursing (eerste Award winnaar Best vegetables Restaurant /Nederland in 2011) en voorvechter voor de vegan en vegetarische keuken Tobias Leenaerts. Ze beklemtoonden het belang van het gebruik van groenten in de keuken.

Centrale gedachte hierbij was dat groenten bij een gerecht de hoofdrol moeten spelen. Een filosofie die al jarenlang het stokpaardje is van groentechef Frank Fol, bezieler van dit evenement.

Albert Kooy & Luc Kusters hadden het over de beweging Dutch Cooking en de toekomst van de keuken. René Mathieu gaf de nodige inzichten over hoe fruit en groenten op een perfecte manier met elkaar te combineren. Geert Van Vaerenbergh (CEO Amista) lancheerde het platform voor e-learning ‘We’re Smart Academy’ dat consumenten moet leren om op een correcte manier groenten in een restaurant te beoordelen.

We’re Smart Future Awards World 2019

De Future Awards  zijn awards voor mensen en bedrijven die zich op een bijzondere manier inzetten met activiteiten, producten en promoties, voor het verspreiden van het plantaardige gedachtengoed, en samen met ons te evolueren naar een gezondere wereld waarin we meer ecologische en duurzame keuzes maken.

Een van de awards ging naar Cook Magazine, het zusterblad van Horeca Magazine. Hoofdredacteur Stefaan Van Laere ontving de award uit handen van Frank Fol, die lovende woorden over had voor het tijdschrift. “We werken al vier jaar op een prettige manier samen. Zo voorziet Cook Magazine consequent in elk nummer de nodige ruimte voor reportages over groenten”, prees Frank Fol.

De awards:

 • Communication of the year: Act for Food – Carrefour
 • Innovation of the year: Pépites – Bonduelle
 • Online shop/Project of the year: Too Good To Go 
 • Person of the year: Tobias Lenaerts – The Vegan Strategist
 • Product of the year: Kalettes – Tozer Seeds / Van Putten Agro
 • Project of the year: Food Made Good – SRA
 • Media of the year: Cook Magazine 

We’re Smart Green Guide

In de We’re Smart Green Guide werden dit jaar meer dan 800 restaurants uit 38 landen opgenomen. Dit zijn er 311 meer dan vorig jaar (met 9nieuwe landen erbij). De Benelux kreeg in totaal 98 nieuwe restaurants bij.

Best Veggie and vegan restaurant 2019

Er was ook een aparte award voorzien voor het beste veggie en vegan restaurants ter wereld.

 • Best Veggie restaurant World: The Green Spot in Barcelona
 • Best Vegan restaurant World: Humus & Hortense in Brussels

Best Vegetables Restaurants 2019

Dit jaar werden 39 restaurants in 13 landen (3 per land) genomineerd voor de Award of Best Vegetables Restaurant.

 1. Zuid-Afrika: winnaar La Colombe (Silvermist); andere genomineerde restaurants Babylonstoren (Simondium) en Mosaic (Pretoria).
 2. België: winnaar Arabelle  Meirlaen (Marchin); andere genomineerde restaurants Tero (Waver) en Lepelblad (Gent).
 3. Nederland: winnaar Bord’eau (Amsterdam); andere genomineerde restaurants Boompjes (Overloon) en Juniper & Kin (Amsterdam).
 4. Verenigd Koninkrijk: winnaar Riverford Field Kitchen (Devon); andere genomineerde restaurants Portland (Londen) en Lily’s (Londen).
 5. Oostenrijk: winnaar Picea (Lech Am Arlberg); andere genomineerde restaurants Steirereck (Wenen) en Landhaus Bacher (Mautern).
 6. Spanje: winnaar El Invernadero (Madrid); andere genomineerde restaurants La Bien Aparecida (Madrid) en The Green Spot (Barcelona).
 7. Frankrijk: winnaar Le Prieure (Villeneuve-Lès-Avignon); andere genomineerde restaurants Botanique (Parijs) en L’alchemille (Kayserberg).
 8. Italië: winnaar Piazza Duomo (Alba); andere genomineerde restaurants Montali Country House (Panicale) en Villa Feltrinelli (Gargnano).
 9. USA: winnaar Farm Spirit Portland/Oregon; andere genomineerde restaurants The Fat Radish (New York) en Contra (New York).
 10. Japan: winnaarVilla Aida (Wakayama); andere genomineerde restaurants Mutsukari (Ginza-Tokio) en Naturam (Tokio).
 11. Denemarken: winnaar Gemyse (Kopenhagen); andere genomineerde restaurants Veve (Kopenhagen) en Amass (Kopenhagen).
 12. Duitsland: winnaar Cookies Cream Berlijn; andere genomineerde restaurants Lucky Leek (Berlijn) en Tian (Munchen).
 13. Zweden: winnaar Rutabaga (Stockholm; andere genomineerde restaurants Koka (Göteborg) en Volt (Stockholm).

Top 100 Best Vegetables Restaurant of the World

Op de summit werd ook de Top 100 van de beste groenterestaurants ter wereld voorgesteld. In deze ranglijst vinden we 26 nieuwe restaurants terug.

De top 10:

 1. Xavier Pellicer El Menjador (Barcelona).
 2. Vrijmoed (Gent).
 3. La Distillerie, Bourglinster (Luxemburg).
 4. L’Arpège (Parijs).
 5. Joia (Milaan).
 6. Graanmarkt 13 (Antwerpen).
 7. Humus & Hortense (Brussel).
 8. Arabelle Meirlaen (Marchin).
 9. De Librije (Zwolle).
 10. Noma (Kopenhagen).