Diep ingewortelde traditie
De oorsprong van de Crus Bourgeois vinden we terug in de middeleeuwen. De toenmalige bewoners van de ‘bourg’ Bordeaux werden de ‘bourgeois’ genoemd   en in de XVe eeuw kopen ze de beste gronden uit de streek op en geven die de benaming ‘Crus des Bourgeois’, later ‘Crus Bourgeois’ geworden. Al in 1740 zien we een tekst verschijnen die de prijzen aangeeft van een aantal cru’s uit de Médoc. Door de eeuwen heen zien we een sterke ontwikkeling van de wijngaarden en wijnen uit de streek van Médoc.

Crus Bourgeois Médoc: één grote familie van cru’s
De Bordelese cru’s vormen een belangrijk onderdeel van het wijngaardpatrimonium van Bordeaux en de overkoepelende familie Crus Bourgeois verenigt exploitaties die een zeer gevarieerd palet van AOC omvat. De 8 toonaangevende benamingen zijn: Médoc, Haut-Médoc, Listrac-Médoc, Moulis en Médoc, Margaux, Saint Julien, Pauillac en Saint-Estèphe. En daar zit hem juist de sterkte van deze familie: verscheidenheid in de eenheid. Elke exploitatie heeft zijn eigen karakter en zijn eigen specificiteit. En die verscheidenheid vind je op alle niveaus: de smaken, de bekendheid, de faam, de prijs, de vinificatie, enz.

De Crus Bourgeois uit Médoc is de grootste in de Bordelese regio en blijft sinds generatie op generatie streven naar blijvende waarden in een wereld van vergankelijkheid en oppervlakkigheid. Centraal staat het waarborgen van de garantie waarvoor Crus Bourgeois uit Médoc staat.

Het verbond dat de belangen van de Crus Bourgeois uit Médoc verdedigt, verenigt zo’n 260 wijnverbouwers en domeinen en wordt sinds september 2016 geleid door Olivier Cuvelier. De nieuwe voorzitter die Frédéric de Luze opvolgt is wijnhandelaar en co-eigenaar samen met zijn familie van de kastelen Le Crock (Cru Bourgeois AOC Saint-Estèphe) en Léoville Poyferré (Cru Classé 1855, AOC Saint-Julien). De alliantie staat voor een nieuwe ontplooiing en produceerde in 2015 zo’n 31 miljoen flessen wat neerkomt op een derde van de totale productie uit de regio Médoc. Olivier Cuvelier leidde de proeverij in: “Het 2015 millésime is het beste sinds 2010. De weersomstandigheden waren ideaal voor een perfecte rijping van de druiven. Juli was immers warm en droog gevolgd door iets koeler weer in augustus met af en toe regen. Daardoor bleven de druiven vol en fris en kregen zij de mogelijkheid om langzaam te rijpen. Bovendien en dankzij het feit dat zij groeien op prestigieuze terroirs met uiterst strenge kwaliteitseisen die ieder jaar opnieuw blind geselecteerd worden, voldoen de Crus Bourgeois du Médoc ook volledig aan de verwachtingen van de consument: wijn met constante kwaliteit en een betaalbare prijs!

De grote familie van de Crus Bourgeois verenigt al eeuwen lang mannen en vrouwen die de traditionele vermelding ‘Cru Bourgeois’ hoog in het vaandel voeren en alles in het werk stellen om deze te valoriseren. Vandaag staan ze allemaal achter het project om hun jaarlijkse kwaliteitsaanpak om te zetten in een vijfjarige classificatie waarbij rekening gehouden wordt met de hiërarchieniveaus zoals die bestonden tijdens hun lange geschiedenis. Ik nodig u uit om de laatste nieuwtjes van de Crus Bourgeois du Médoc te volgen op onze verschillende media en in het bijzonder de website en onze blog, waar u de laatste portretten van onze wijnbouwers kunt terugvinden. Of op de sociale netwerken waar u, onder andere, minifilmpjes kunt zien van onze serie. Wij hopen u in grote getalen te mogen onthalen ter gelegenheid van de proeverijen bij onze prachtige wijnbouwers open voor het publiek en die talrijke activiteiten om de wijn en de wijnstokken heen organiseren. Mocht u in de buurt van Bordeaux vertoeven, kom dan een Cru Bourgeois du Médoc bezichtigen.”

www.crus-bourgeois.com
www.bourgeoisetfiersdeletre.com