Beste jonge Benelux-chef: Frederic Chastro (restaurant Sõma, Antwerpen)
S.Pellegrino, het wereldberoemde Italiaanse spuitwater, is een ware ambassadeur voor de kunst van het Italiaanse leven. Het merk lost sinds 2015 met de wedstrijd S.Pellegrino Young Chef zijn belofte in om the art of fine dining te verspreiden tot ver buiten de Italiaanse landsgrenzen en om opkomend culinair talent te promoten. Eerst worden er 21 regionale preselecties georganiseerd, waarna deze winnaars in juni 2018 deelnemen aan de wereldwijde finale in Milaan.

Preselectie Benelux
De regionale competitie voor de Benelux vond in Den Haag plaats. De 10 halvefinalisten bereidden een signatuurgerecht gebaseerd op de vijf ‘gouden regels’ van de wedstrijd: ingrediënten, vaardigheid, genialiteit, esthetiek en overbrengen van een boodschap. De lokale halvefinalisten werden geselecteerd door ALMA, ’s werelds belangrijkste internationale opleidingscentrum voor de Italiaanse keuken.

© Jan Bartelsman

De jury bestond uit topchefs uit de Benelux waaronder Peter Goossens (Hof van Cleve***, België), David Martin (La Paix*, België), Ron Blaauw (Ron Gastrobar, Nederland), Jaimie van Heije (Restaurant Jaimie van Heije, Nederland) en René Mathieu (Château de Bourglinster*, Luxemburg).

Frederic Chastro van het Antwerpse restaurant Sõma werd de winnaar. Drie Belgen eindigen in de top drie: op plaats 2 Matteo Vannini (Da Mimmo, Brussel), en op plaats 3, Loucas Mengal (L’Éveil des Sens, Montigny-le-Tilleul).

Frederic bekoorde met zijn ‘Rolletje van Belgisch konijn, orgaanvlees en kleine hersenen, biologisch witloof en een pittige saus op basis van donker bier’.

Frederic (1988) heeft Frans-Colombiaanse roots. Sinds juni 2017 is hij chef in zijn eigen restaurant Sōma (Antwerpen). Nadat hij in 2011 afstudeerde aan de Hospitality Industry School in Avignon, werkte hij bij diverse Franse restaurants (Maison Bru in Eygalières, Le Pralong in Courchevel, Tetedoie in Lyon, Domaine de Manville in Les Baux-de-Provence, Arsenic in Lyon). Na een Colombiaanse tussenstop bij restaurant Republicano belandde hij in België bij Silverspoon (Wijnegem) en Fleur de Sel (Kasterlee).

Samen met zijn Belgisch-Griekse vriendin Adriana Zafiris brengt hij in Sōma een klassieke keuken met ingrediënten die hun oorsprong vinden bij de vier verschillende nationaliteiten van het duo. Het koppel werd door Gault&Millau al uitgeroepen tot ‘Jeunes Talents’ voor hun werk in de keuken van bistro L’Arsenic in Lyon.

Frederic: “De producten worden van a tot z benut met een zerowaste- en nose-to-tailfilosofie. Het gerecht is geïnspireerd op mijn carrière: een eerlijke basis uit de klassieke keuken, afgekruid met de aroma’s van de herkomst van mijn vriendin en mezelf. Onze reis rond de wereld is een ware inspiratiebron voor de gevarieerde keuken die we brengen. Het ‘rolletje van konijn’ is een Colombiaanse delicatesse die ik ditmaal met Belgisch konijn zal klaarmaken. Het orgaanvlees en kleine hersenen zijn geïnspireerd door de oude Franse keuken. Alle patés werden met de lever en andere delen van het konijn gecreëerd. Mijn garnituur draait rond België: witloof en bruin bier uit de Kempen, beide smaakvol en krachtig.”

De overige negen deelnemers van de S.Pellegrino Young Chef 2018 Benelux-finale waren:

Erikson Ivanidis (Oak, Gent), Tomek Mroszczak (De Ganzerik, Gent), Sebastian Sandor (De Pastorale**, Reet), Matteo Vannini (Da Mimmo*, Brussel), Antonio Malerba (Little Tokyo, Brussel), Loucas Mengal (L’Eveil des Sens*, Montigny-le-Tilleul), Pasquale Carfora (Grand Café Krasnapolsky***, Amsterdam), Jeffrey Laarberg (Inter Scaldes**, Kruiningen), Simukai Gozo (Wannee, Leeuwarden).

© Jan Bartelsman

© Jan Bartelsman

 

 

www.finedininglovers.com