De 20e verjaardag van de Gault&Millau-gids werd afgelopen maandag 7 november met veel luister gevierd in Paleis 10 van Brussels Expo. Een groot moment dat bemoedigend is voor het hele beroep en meer dan verheugend voor de gehuldigde chefs en restaurants.

De beau monde was dan ook duidelijk aanwezig afgelopen maandag in Brussel. Chefs (waaronder verschillende ‘Chefs van het Jaar’ van de vorige gidsen), restauranthouders, journalisten en partners van de beroemde gele gids hadden zich in groten getale (meer dan 1500 personen) verplaatst om in te gaan op de uitnodiging van Gault&Millau België & Luxemburg.

Nooit eerder in die mate voor een dergelijk evenement. De opeenvolgende crisissen, die voor de sector steeds moeilijker te dragen zijn, en vooral de wil om positief te zijn, om te blijven ondernemen en vaak nog meer te innoveren, alsook de duidelijke behoefte om samen te komen om beter samen te werken, hebben duidelijk veel mensen gemotiveerd om naar dit echte feest te komen, dat zowel langverwacht als zeer geslaagd was.

Een Chef van het jaar in Antwerpen, drie Jonge Chefs van het Jaar in de provincie

Het is in Antwerpen dat we de nieuwe Chef van het Jaar 2023 ontdekken. Nick Bril, die in het welbekende restaurant ‘The Jane’ werkt, werd met algemene stemmen gekozen om de koksmuts van Chef van het Jaar 2023 te dragen. Met een score van 18,5/20 behoort hij tot het peloton van de beste tafels en de meest innovatieve chefs van het land. Marc Declerck, CEO van de gids, zei terecht: ‘Een gastronomische ervaring van zeer hoog niveau en ongetwijfeld een van de beste culinaire wandelingen ter wereld.’ De Chef van het Jaar maakte er geen geheim van dat hij blij was met deze eer en sprak voluit over zijn meer dan innovatieve werk vol persoonlijkheid, maar ook over zijn vreugde om The Jane en het hele team van het beroemde Antwerpse restaurant aldus in de schijnwerpers te zien.

De 3 Jonge Chefs van het Jaar zijn niemand minder dan:

 • Alexandru Sapco – ‘La Bonne Chère’ in Brussel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
 • Alexandre Ciriello – L’Horizon in Chaumont-Gistoux (Wallonië)
 • Davy Devlieghere – Restaurant Julien in Lievegem (Vlaanderen)

Opmerkelijke en … opgemerkte nieuwkomers

Vlaanderen

Vier restaurants eindigden ex aequo op 15/20: Willem Hiele in Oostende, Misera in Antwerpen, Atelier Gist in Geraardsbergen en Modest in Oudsbergen.

Wallonië

Het nieuwe restaurant van Clément Petitjean die zijn mooie dorpsetablissement, La Grappe d’Or, van Torgny naar Aarlen heeft verhuisd (15,5/20).

Brussel

Het Restaurant Ivresse in Elsene is de winnaar in deze categorie voor Brussel met 14/20.

Mooie en terechte prijzen

Een vijftiental prijzen, waaronder nieuwe categorieën, werd zeer terecht toegekend. Hier zijn de hoofdlijnen om nieuwsgierigheid te wekken en aan te zetten tot toekomstige (her)bezoeken, niet meer van de inspecteurs van de Gids, die hier efficiënte verkenners zijn gebleken, maar van nieuwsgierige klanten die ook staan te popelen om de geneugten van het eten op zulke aantrekkelijke plaatsen te herontdekken!

 • Gastheer van het Jaar: Serge Sierens (Hof Van Cleve, Kruisem)
 • Italiaan van het Jaar: Felicità (Waterloo)
 • Aziaat van het Jaar: Old Boy (Brussel – Elsene)
 • Het mooiste terras: Hoeve de Bies (Sint-Martens-Voeren)
 • Het mooiste restaurantdesign: La Grappe d’Or (Aarlen)
 • Sommelier van het Jaar: Maxime Sanzot (Racines – Floreffe)
 • Dessert van het Jaar: Bozar Restaurant (Brussel)
 • Brasserie van het Jaar: Fortuin (Kontich)
 • Gastro-bistro van het Jaar: Bistrot Blaise (Marche-en-Famenne)
 • Ambachtsman van het Jaar: Eric Fernez (d’Eugénie à Émilie – Baudour)
 • Groentegerecht van het Jaar: Elements @ Indrani (Loupoigne)
 • Wijnkaart van het Jaar: Paul de Pierre (Maarkedal)
 • Bierkaart van het Jaar: Hop Gastrobar (Leuven)
 • Prijs-plezier van het Jaar: Onism (Blankenberge) voor Vlaanderen, ÖTAP voor Brussel en L’O de Source (Jalhay) voor Wallonië

De 3 ontdekkingen van het Jaar:

Waarbij we een van onze favoriete jonge chef-koks terugvinden: Elliott Vandevelde in Entropy (Brussel) maar ook Côté Préféré (Jabbeke) voor Vlaanderen en Recto Verso (Ciney) voor Wallonië.

En de stijgers zijn:

Deze drie restaurants behalen een nieuwe score van 18,5/20 en vier koksmutsen: Boury in Roeselare, The Jane en Zilte, beide in Antwerpen.

Bij de beste scores behaalt Restaurant Ralf Berendsen (Lanaken)18/20, en Cuchara (Lommel)en L’Eau Vive (Arbre) behalen 17,5/20.

Altermezzo (Tongeren), Castor (Beveren-Leie), De Kristalijn (Genk), Sir Kwinten (Lennik), Toma de Thomas Troupin in Luik (onze Chef van de maand voor februari!) en La Villa Lorraine by Yves Mattagne (Brussel) behalen 17/20. Le Cor de Chasse van Mario Elias in Wéris stijgt naar 16,5/20.

Goed om weten 

De Gault&Millau blijft zijn ‘papieren’ versie uitgeven, ondanks de crisis en de diverse moeilijkheden die we kennen, en is dus te koop in alle goede boekhandels tegen de prijs van €34.

Een formaat dat altijd nuttig is en gewaardeerd wordt, aangezien Marc Declercq zelf aangaf dat er al 30.000 ‘papieren’ gidsen waren verkocht in de voorverkoop.

Een online editie is ook beschikbaar via www.shop.gaultmillau.be

Alle andere informatie: www.gaultmillau.be

JR

© Pieter D’Hoop

© Joëlle Rochette