Na de corona-editie van 2021 is Horeca Expo, de vakbeurs voor de horeca, grootkeukens en eetwinkels, er terug op volle sterkte. Ruim 500 exposanten vullen de hallen van Flanders Expo in Gent.

Horeca Expo heeft dit jaar plaats van 20 tot 24 november. Het aanbod is zoals altijd uitgebreid en gevarieerd. De vakbeurs speelt opnieuw in op de laatste trends en tendensen.

De digitalisering in de horeca zet zich verder door en nieuwe technologieën volgen elkaar in sneltempo op. In de hallen 1 en 3 vind je een brede waaier aan digitale oplossingen.

Ook sustainability is een belangrijk en wederkerend thema. Er wordt een uitgebreid aanbod van producten en diensten gepresenteerd die zorgen voor een duurzame(re) aanpak. Ook de ‘no food waste’ gedachte behoort tot de kernwaarden van Horeca Expo. Zo kunnen bezoekers én exposanten op de beurs onmiddellijk in contact treden met Too Good To Go om samen tegen de voedselverspilling te strijden. Daarnaast worden de voedseloverschotten van de exposanten op het einde van de beurs door vrijwilligers van Kiwanis opgehaald om aan Poverello te schenken.

Het segment Coffee, Tea & Sweets blijft ook in 2022 een vaste waarde, mét een extra Coffee & Tea Experience Corner by Viva Sara in hal 2.

Naast het totaalaanbod binnen alle segmenten, is er naar goede gewoonte een gericht aanbod voor de grootkeukensector verspreid over de verschillende hallen. Tijdens de grootkeukenstudiedag wordt onder andere toegelicht hoe er bespaard kan worden door afval om te zetten naar energie.

Chef’s Place

In de unieke belevingszone Chef’s Place vind je een select aantal exposanten met een topaanbod van delicatessen, dranken, tableware en decoratie waarbij alles rond de essentie van het product draait. De lokale footprint, de korte keten en het prikkelen van alle zintuigen spelen hierbij een grote rol. Zo biedt Chef’s Place in deze editie ruimte aan de Belgische wijnbouwers, die het jaar na jaar beter doen. De Masterclasses bieden dan weer de gelegenheid om van dichtbij de nieuwste trends en technieken van de chefs te volgen. Chef’s Place is enkel toegankelijk op uitnodiging door de organisatie en de aanwezige exposanten.

Culinaire wedstrijden

De Competition & Demonstration Kitchen (hal 8) is het epicentrum voor een aantal belangrijke culinaire wedstrijden en demo’s. Deze ruimte is de volledige beursperiode voor alle publiek toegankelijk.

Eén van die wedstrijden is de Eerste Kok van België. Al zeven decennia is de wedstrijd ‘Eerste Kok van België’, die jaarlijks door Club Prosper Montagné wordt georganiseerd, een vaste waarde in het culinair landschap. Wie de palmareslijst erop naslaat, ontdekt tal van iconische namen, topvertegenwoordigers van de Belgische gastronomie en aanstormend culinair talent. Viki Geunes, chef van ’t Zilte, is de ambassadeur van deze jubileumeditie.

Ook naar de wedstrijd Jong Talent Trophée Auguste Escoffier Benelux wordt elk jaar reikhalzend uitgekeken. Peter Goossens is juryvoorzitter. Thema voor de wedstrijd van dit jaar is paling met calamares in één van de twee bereidingen. De winnaar van deze wedstrijd wordt begeleid en mag in 2023 deelnemen aan de internationale finale Jeunes Talents Escoffier.

In de wedstrijd Viskok van het Jaar werken de kandidaten voor deze editie met de Vis van het Jaar, de grijze garnaal. De winnaar mag toetreden tot het team van de NorthSeaChefs. Deze topchefs promoten Noordzeevis, met speciale aandacht voor de minder bekende en daardoor vaak onbeminde vissoorten.

Ook staan er weer een hele reeks seminaries en voordrachten op het programma. Zo is er de sessie ‘Starten in de horeca, laat je droom niet eindigen in een nachtmerrie’, door Horeca Vlaanderen met praktische en haalbare tips. Ook interessant is de inspiratiesessie ‘Het horecapersoneel is op… wat nu?’.

Praktische informatie

Data en openingsuren
20 t.e.m. 24 november 2022. Open van 10u30 tot 18u, behalve op donderdag. Op donderdag open van 10u30 tot 17u.
Locatie: Flanders Expo Maaltekouter 1, B – 9051 Gent

De organisatie adviseert om met het openbaar vervoer te komen. Van aan het station Gent Sint-Pieters rijden bussen tot aan Flanders Expo.

www.horecaexpo.be

RDV