In Vlaams-Brabant is Dirk Vandendriessche zelfstandig chef. Hij draagt de pet van traiteur, thuiskok en, in het verleden, chef in grootkeukens. In zijn gevarieerde en kleurrijke keuken werkt men met de beste ingrediënten, van hier of elders, maar steeds aangepast aan het seizoen. Aanschouw de goedgemutste, legendarisch veerkrachtige chef!

Deze man, die aan het hoofd staat van ‘Tijm & Koriander’, is een echte duizendpoot. Er rest hem geen minuut vrije tijd in deze drukke periode, waar de vraag naar afhaalmenu’s en gerechten zeer groot is. Van romantische dinertjes tot uitgebreide gerechten voor het hele gezin, evenwichtige maaltijden speciaal voor oudere mensen of voor peuters, van een zakoeskibuffet tot de meest feestelijke gerechten, een keuken voor alle gelegenheden, Dirk Vandendriessche weet alle smaakpapillen te plezieren.

Een keuken waar iedereen blij van wordt

Mijn keuken is gezond en evenwichtig en toch ontbreekt het zeker niet aan smaak en kleur, legt Dirk Vandendriessche uit. Ze richt zich tot iedereen met dezelfde aandacht voor wat de een pleziert en de ander weer eetlust geeft. Van kinderen in de crèche of op school, tot bewoners van een rusthuis, van gastronoom tot mensen met een allergie of die zijn opgenomen in het ziekenhuis, van vegetariërs tot veganisten, ik heb altijd gewerkt aan een zo evenwichtig mogelijke keuken. Het is belangrijk dat we mensen gezond laten eten en toch laten genieten van hun tafelmoment. Doordat ik in het verleden gewerkt heb in grootkeukens, ben ik beginnen nadenken over een manier waarop we plezier op het bord kunnen brengen.

Een uitgebreid traject van ontmoetingen en ervaring

Dirk wou altijd al kok worden. Daarom koos hij voor een opleiding aan de hotelschool in Oostende. Daarna zette hij zijn opleiding voort in het team van Pierre Wynants bij ‘Comme chez Soi’.

Het feit dat een dergelijk grote chef me in zijn keuken toeliet deed me enorm veel plezier, vertelt Dirk, terwijl de beginjaren van zijn carrière weer naar boven komen. Later kreeg ik ook de kans om te werken bij een gerenommeerde patissier, waar ik veel heb geleerd over banketbakkerij. Maar ik heb ook nog een ander aspect van het beroep leren kennen in de sector van kwaliteitsrestaurants-brasserieën.

Traiteur of restaurateur

De keuken, de technieken en het werk van een traiteur verschillen van die van een thuiskok en die van een chef in een restaurant, vervolgt Dirk. Nu vandaag de dag de restaurants nog steeds gesloten zijn en veel chefs nu als traiteur werken, worden ze zich hiervan bewust. In groten getale stellen ze vast dat dit niet hetzelfde beroep is. Traiteurs moeten hun werk anders organiseren, zich aanpassen en zelfs kunnen improviseren. Ze moeten rekening houden met verpakkingen voor afhaalmaaltijden, de hoeveelheden, die belangrijker zijn bij het afhalen van gerechten dan voor het nuttigen in het restaurant, het vervoer, de werkwijze voor het opnieuw opwarmen van gerechten door de klant die niet altijd beschikt over de juiste middelen hiervoor.

De multifunctionele traiteur

Persoonlijk ben ik een ‘allrounder’ chef, antwoordt Dirk wanneer we hem vragen wat de stijl van zijn keuken is. Ik hou van de Spaanse en Italiaanse keuken, maar als men vraagt naar gerechten uit andere streken die voor mij minder bekend zijn, dan zie ik dit als een uitdaging. Maar ik ben trouw aan de eerder klassieke en dus tijdloze Belgisch-Franse keuken. Voor mij is dit de beste manier om de verenigingen waar ik lid van ben, zoals Meesterkok van België (Mastercooks) of Disciples d’Escoffier, te vertegenwoordigen. En ik moet bekennen dat de klassieke keuken altijd de basis zal vormen van mijn praktijk buiten alle kortstondige culinaire trends.

Dirk Vandendriessche – Tijm & Koriander
Stokerijstraat, 23 – 1502 Lembeek
T 02 361 53 36 – 0496 73 13 95
www.tijmenkoriander.com

Tekst: JR