Met zijn prachtig parcours, zijn grote dynamiek en zijn vastberaden blauwe blik op een veelbelovende toekomst kent de jonge chef Romain Depas zijn gelijke niet om … op te veren!

OPVEREN, een erg trendy woord in deze periode van gezondheidscrisis. Een economische en psychologische crisis voor iedereen, maar ook een crisis van grote ontmoediging voor velen in de Horecasector. Een sector waarin veel chefs zich echt wagen aan het iets andere beroep van afhaaltraiteur of chef aan huis. Een nieuw jasje dat Romain net had aangetrokken, een jaar vóór de crisis, in januari 2019.

Daarvoor had de oud-leerling van Ceria, met een aanvullende opleiding tot traiteur-banketaannemer, met name de briljante Alain Bianchin bijstaan in La Villa Lorraine en ook, nog langer, de befaamde Jean-Pierre Bruneau, tot de sluiting van diens gelijknamige restaurant in Ganshoren in 2018.

Net als in het verleden geeft Romain ook nu blijk van een stalen moraal en veel energie. Daarom vinden we hem in volle actie midden in de professionele keuken van Excellis. Hij, zijn knowhow en zijn goed humeur zetten zo de partnerproducten van Horeca Magazine in de verf.

KOKEN, altijd opnieuw, ongeacht de wisselvalligheden van het leven. Met passie, vooral bij zijn klanten aan wie hij vandaag zijn diensten als chef aan huis aanbiedt onder de naam ‘RD Traiteur’.

ORGANISEREN is het woord dat ik het vaakst zeg in mijn leven! verklaart Romain wanneer hij die dag achter de piano van ­Excellis gaat zitten. Als je voor mensen gaat koken, moet je immers een fameuze zin voor organisatie hebben. Je moet ook van risico’s houden, want de keuken van mensen binnengaan, hun privacy betreden, is telkens weer een uitdaging. Je moet je kunnen aanpassen aan elke situatie, aan elk budget, aan elk verzoek of gewoon – en dat is soms nog het moeilijkste – aan elke ruimte, van de meest krappe tot de meest comfortabele. Maar mijn grootste voldoening als ik een service aan huis afrond, is de glimlach op het gezicht van de klant.

ERVEN van de ouderen, hen respecteren en niets van hun onderricht vergeten, zijn andere leidmotieven voor Romain. Het doorgeven van de knowhow van de ouderen is erg belangrijk voor mij, zegt Romain. De meest indrukwekkende chef vanwege zijn veeleisendheid en zijn zin voor goed gedaan werk was Jean-Pierre Bruneau en de meest innemende was zeker onze dierbare Pierre Fontaine, ‘Pierrot’. Wij hebben trouwens samen met David Crustin en enkele andere chefs een vzw opgericht die zijn naam draagt en die tot doel heeft jonge mensen te helpen met het vak te beginnen. Het is de bedoeling hen een aanvulling op hun opleiding te bieden, hen materiaal te schenken of lenen, hen te helpen bij het deelnemen aan wedstrijden. Nu de coronaviruscrisis er is, staat de vereniging even op een laag pitje. Maar wij hopen ze weer leven in te kunnen blazen en die andere benadering van nalatenschap, van overdracht die ze vertegenwoordigt, voort te zetten.

DELEN zal voor mij altijd een van de nobelste handelingen van het koksvak zijn. Dus, zo vervolgt Romain Depas, hoewel ik het betreur dat we vandaag niet in de evenementensector of rond grote tafels kunnen werken en vergaderen, kijk ik ernaar uit om mijn collega’s en vrienden terug te zien, zowel die van de vzw die voor de jongeren is opgericht als eerbetoon aan Pierre Fontaine als die van La Chaîne des Rôtisseurs, Les Toques Françaises en de prestigieuze collega’s van de Académie Culinaire de France.

Contactgegevens Romain Depas 
Tel.+32(0)472 69 75 26
rdtraiteur@gmail.com
www.rdtraiteur.be

Tekst: JR