Zoals elk jaar in juni ontmoeten we ter gelegenheid van de Italiaanse nationale feestdag een Italiaanse chef. Ditmaal is het de chef van Hotel Amigo, Igor Rosi, die ons verwelkomt in het hart van het restaurant Bocconi van het beroemde Hotel Amigo.

Wanneer hij uit zijn keuken komt, is de man indrukwekkend. Igor Rosi is een chef met een royale lichaamsbouw en een sprankelende, vastberaden blik. Een lichaamsbouw en een allure die imponeren. Eerst in de keuken, waar hij, binnen die van het Hotel Amigo, een brigade van 13 mensen leidt. Ze zijn allemaal afkomstig uit verschillende regio’s van Italië. Daarna in de zaal, die van de Bocconi, doordrongen van Italiaanse gastvrijheid. Want hier is alles Italiaans. Van de familie Rocco Forte, de eigenaars, tot de keuken en de decoratie, van de borden op tafel tot de door een Italiaanse kunstenaar gemaakte borden die de muren sieren, van het zaalpersoneel tot de heerlijke Italiaanse wijnen en olijfoliën van het Domein Verdura Resort dat eigendom is van de familie Rocco Forte. 

Een Italiaanse chef met reiservaring 

Zoals in alle restaurants van de Rocco Forte hotels, is chef Fulvio Pierangelini chef-consultant. In de Bocconi is het aan Igor Rosi om alles uit te voeren. Een werk dat hij met veel ervaring doet. Vanuit zijn geboortestreek Toscane reisde hij na zijn studies aan de hotelschool in Montecatini de wereld rond. Zijn reis bracht hem naar een eerste Rocco Forte hotel in Rusland en vervolgens naar het sterrenrestaurant Il Carpaccio van het Hôtel Royal Monceau in Parijs. Hij keerde terug naar Italië, naar Venetië, Milaan, Montecatini en vervolgens naar andere horizonten. Houston in de Verenigde Staten, Dubai, Algerije, Kreta en, ten slotte, België. Hij werkt al zes jaar in Hotel Amigo en is blij met het werk dat hij daar doet, met de grote creatieve vrijheid en met het oog van Fulvio Pierangelini, maar ook de goede verstandhouding met Giorgio, de tweede chef die op de dag van ons bezoek aanwezig is, en zijn dynamische brigade.

“Ik sta niet alleen in de keuken”, legt Igor Rosi uit. “Gelukkig maar, want we moeten koken voor de Bocconi, voor het terras, voor de Bar van het Hotel Amigo, voor banketten en voor de roomservice. Hierdoor kan het gebeuren dat wij zeer geraffineerde of eenvoudigere maaltijden moeten bereiden maar altijd met edele en luxe producten, op elk moment, zelfs ‘s nachts, als de gasten van het hotel daarom vragen! Het restaurant is vaak volgeboekt en het terras zit, bij mooi weer, altijd vol!

Een echte keuken van fijne Italiaanse producten met subtiele accenten van Belgische bodem

Wat de Italiaanse gerechten betreft, zijn de gerechten die bij ­Bocconi het meeste succes oogsten, gebaseerd op fijne Italiaanse producten, vaak gecombineerd met Belgische producten. De linguine Pepe met gambero rosso uit Sicilië, de linguine vongole met poutargue van Belgische forel zijn ook zeer geslaagd. “En natuurlijk”, bevestigt de chef, “werk ik het liefst met producten in hun meest natuurlijke vorm voor hun smaak, zonder al te veel toe te voegen aan het bord, en combineer ik graag Italië en België in mijn gerechten. Bijvoorbeeld ravioli gevuld met spruitjes, Mechelse asperges met riccota de buffala en zelfs een veganistisch menu voor de liefhebbers daarvan. 

“Al onze verse producten komen twee keer per week uit Italië”, zegt de chef. “Maar we werken ook graag samen met enkele van de beste Belgische producenten. Bijvoorbeeld, naast het vlees van Dierendonck, zijn er asperges en witloof uit Vlaanderen of tarbot, grijze garnalen van de Belgische kust, pralines van Laurent Gerbaud en desserts van Marc Ducobu. Behalve in het restaurant worden deze desserts ook aangeboden voor de afternoon tea aan de bar. En ten slotte is het hele hotel versierd met bloemstukken van DO Flowers, een jonge bloemist die hier in het Hotel Amigo zijn atelier heeft!

Het zijn al die dingen die het Hotel Amigo en de Bocconi zo aantrekkelijk maken voor iedereen”, besluit Igor Rosi.

BoCConi
Hotel Amigo
Rue de l’Amigo 1,
1000 Brussel

JR