Toen we in 2015 kennismaakten met Manon Schenck had ze net haar restaurant ‘La Table de Manon’ geopend in Durbuy. In het hart van het ‘kleinste stadje ter wereld’, recht tegenover het symbolische ‘Sanglier des Ardennes’. En zo krijgt de jonge ladychef al snel een naam in België, en zelfs een zeer goede naam! 

In 2019 verhuizen Manon en haar levensgezel David Delmas hun restaurant naar Grandhan, slechts enkele kilometers verder dan de oorspronkelijke ligging. Ze installeren het in een mooi, eigentijds huis met een terras en een grote tuin achteraan. Ooievaars verwijzen naar de Elzassische roots van de ladychef. 

Van de Elzas via Bretagne naar de Belgische Ardennen

Manon Schenck is oorspronkelijk afkomstig uit de Elzas. Reeds op veertienjarige leeftijd begint ze aan een opleiding in Colmar. Ze heeft talent, en dat laat niet op zich wachten. Al snel sleept ze een eerste titel in de wacht, die van ‘Meilleure Apprentie de France’ (regio Elzas). In 2010 schopte ze het tot de halve finale van de Trophée Femme & Chef. Ze draait mee in enkele mooie huizen in de Elzas, waar ze trouwens David leert kennen, alvorens te gaan werken in Moutfort aan de zijde van de Luxemburgse sterrenchef Cyril Molard van ‘Ma Langue Sourit’. Manon passeert ook bij het beroemde restaurant van Benoît Violier in ‘l’Hôtel de Ville’ van Crissier. Zij en David zetten hun weg voort met het oog op het opdoen van verdere kennis. Deze keer gaan ze richting Bretagne, waar ze vier jaar in La Butte te ­Plouider doorbrengen om te werken aan de zijde van de getalenteerde sterrenchef Nicolas Conraux. Manon is de rechterhand van Nicolas, David vervult zijn rol als zaalverantwoordelijke. Het is een prachtige plek met vruchtbare ontmoetingen. Wanneer ze terugkomen naar België om zich te vestigen in de streek van Durbuy, vanwaar David oorspronkelijk afkomstig is, brengen ze hun connecties met de meest waardevolle Bretoense leveranciers met zich mee. 

Een gepersonaliseerde keuken van land en zee met vrouwelijke expertise 

“In mijn keuken mag de combinatie land-zee niet ontbreken, vertelt Manon ons. Ik werk met foie gras, Gaumse worst of gerookte paling met kreeft. Bretoense kreeft is ons stokpaardje en we hebben een mooie kweekvijver aan de ingang van ons restaurant. We hebben contact gehouden met onze Bretoense leverancier waardoor we niet via tussenpersonen moeten werken. We bekomen de kreeft dus rechtstreeks. En zoals iedereen weet is de blauwe kreeft ongetwijfeld de beste. Het vlees is fijner en ze heeft een meer jodiumhoudende smaak dan kreeft van andere oorsprong. Het idee om producten van de zee te verwerken was hier interessant. Het was een mooie gelegenheid waarvan niet veel restaurants in deze streek gebruikmaakten. 

Een erg lonend werk, zelfs in tijden van gezondheidscrisis

“Ik was erg blij om de Bib Gourmand van Michelin in ontvangst te mogen nemen, gaat Manon Schenck verder. De Award Jonge Chef van het jaar 2021 van Michelin kwam voor mij als een nog grotere verrassing. Mijn voormalige chef, Cyril Monard, had me wel gezegd dat ik moest uitkijken naar het uitkomen van Michelin, maar ik had me totaal niet kunnen inbeelden dat ze naar ‘La Table de Manon’ zouden komen om me deze award live te overhandigen tijdens de dit jaar virtuele ceremonie van het uitkomen van de Gids! Dit is een ware erkenning voor al het werk dat we verzetten en ik ben er niet alleen blij om, ik ben er ook erg trots op.

Nog iets waar ik trots op ben is dat we konden blijven voortbestaan tijdens de lockdowns dankzij onze afhaaldienst. Mensen kwamen van ver om hun gerechten in Grandhan af te halen. En de avond van de uitreiking van de Michelin-award kwamen zelfs mensen uit Charleroi of Rixensart gerechten afhalen. De pers heeft het goed opgevolgd en sindsdien wordt er zowat overal over ons gesproken. Het is ook een grote blijk van erkenning van onze klanten die regelmatig terugkomen. Ik hoop alleen dat we dit kunnen blijven doen en, net als mijn collega’s, dat we personeel kunnen vinden om ons te komen helpen. Anders moeten we onze openingstijden beperken en dat zou jammer zijn. Maar in afwachting halen David en ik het onderste uit de kan om de nieuwsgierige of trouwe klanten die ons willen volgen te kunnen ontvangen.”

La Table de Manon
Rue de Givet, 79 – 6940 Grandhan
T 086 21 10 26
www.latabledemanon.com

JR