Nicolas Tournay   is ongetwijfeld dé jonge Waalse chef die sinds 2020 meer dan wie ook de wind in de zeilen heeft. 

En terecht. Hij staat sinds enkele jaren aan het hoofd van de keukens van het restaurant Le Mont-à-Gourmet (Henegouwen) en heeft de titel van ‘Eerste kok van België 2020’ in de wacht gesleept als winnaar van de Prosper Montagné wedstrijd. 

Energie en empathie in overvloed

Nicolas Tournay is niet de enige die de wind in de zeilen heeft. Op het plein van het dorpje Gouy-lez-Piéton leidt hij het door eigenaar Arnaud Hamoline heringerichte restaurant Le Mont-à-Gourmet, met meer dan één titel op zijn naam. 

Zo heeft de rechterhand van Nicolas, Tom Pierrat, in 2019 de tweede plaats in de wacht gesleept voor Beste Commis op de ­Bocuse d’Or. 

In januari 2020 hebben Arnaud, Nicolas en Loïc, de ambachtelijke brouwer uit de buurt, een nieuw typisch Belgisch amberbier gelanceerd, La Gourmette. 

Eind 2021 heeft de zaak nog een pijl toegevoegd aan zijn boog met een gastenkamer die in een gebouw in het dorp is ingericht. Een plek om de nacht door te brengen, zonder weer in de auto te hoeven stappen, na een goede maaltijd in het 500 meter verderop gelegen restaurant. 

Nicolas is ook lid van de vereniging The Mastercooks als Young Master. En een van zijn favoriete hobby’s is uiteraard zijn groentetuin onderhouden, waar hij groenten en kruiden teelt die hij vervolgens in zijn keuken gebruikt.

Last but not least heeft de man die niet te stoppen lijkt het tweede trapje van het podium beklommen van de door The Mastercooks georganiseerde wedstrijd, de Ster van de Belgische Keuken.

Zo heeft Nicolas op 13 september jongstleden de Zilveren Medaille van de Pierre Wynants Trophee, The Belgian Star, een nieuwe naam voor de Ster van de Belgische Keuken, in ontvangst genomen van de voorzitter van de wedstrijd, Pierre Wynants.

Verbeelding aan de macht in de keuken

Gepersonaliseerd, origineel, zowel toegankelijk als verfijnd… de keuken van Nicolas Tournay lokt steeds meer mensen naar de Mont-à-Gourmet. 

De chef geeft ons zijn visie op zijn keuken of op een eenvoudigere maar steeds kwaliteitsvolle keuken zoals hij die ons aanbiedt voor zijn drie recepten van tussendoortjes:

“Ik denk dat het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat we de kwaliteit van wat we hier kopen hoog houden. Als de kwaliteit niet beter is dan wat je elders vindt, dan aarzel ik niet om verder weg te gaan om iets beters te vinden. De verbeelding doet de rest, zodat het bord zowel aantrekkelijk is voor het oog als vol van smaken. Een kleine bereiding van een aperitiefhapje, of een tussendoortje, moet dus esthetisch zijn, maar ook smaakvol en, indien mogelijk, creatief. 

Naar mijn mening is het even belangrijk de seizoenen te respecteren als de landbouwers in onze streken. Dat is het doel dat ik altijd heb nagestreefd sinds mijn eerste stages en jobs aan de zijde van uitstekende koks zoals Raphaël Adam (L’Essentiel), Stéphanie Thunus (Au Gré du Vent) of Vincent Gardinal (Le Prieuré-Saint-Géry). Het is overigens naar deze laatste, niet ver hiervandaan en dus nog steeds in Henegouwen, dat ik ben teruggekeerd om een gerecht met ‘vier handen’ te bereiden, waarbij ik de producten van lokale ambachtslieden meenam die ik verkies en die wij toevoegden aan die waarmee Vincent hoofdzakelijk werkt. 

Voor de recepten van de ‘Tussendoortjes’ heb ik gewerkt met producten die tijd besparen maar van goede kwaliteit zijn en ze met een beetje verbeelding verfraaid. De groentesaus van de kroket past bijvoorbeeld perfect bij garnaalkroketten zoals hier of bij veganistische kroketten. Het briochebrood gaat even goed samen met gebakken foie gras en gekonfijte ui, en een clubsandwich met gerookte paling en Gruyèrekaas zal een unieke toets geven aan de beroemde clubsandwich als ‘tussendoortje’ in de periode van de eindejaarsfeesten.”

Le Mont-à-Gourmet
Place Communale 12,
6181 Gouy-Lez-Piéton
T +32 (0) 71 84 74 15
www.lemontagourmet.be

JR