Oxfam Fair Trade, de handelspoot van Oxfam-Wereldwinkels komt met drie unieke bieren op de Belgische markt. Twee bieren van de JUSTE bierfamilie winnen meteen zilver (JUSTE Bruin) en brons (JUSTE Tripel) op de WORLD BEER AWARDS 2019.

Oxfam zet met drie nieuwe bieren in op het aspect van de natuurlijke bieren. De bieren worden exclusief en met kwaliteitsvolle basisingrediënten gebrouwen: mout, hop, puur water en gist. Ze zijn helemaal natuurlijk, zonder toevoeging van additieven. Dit speelt in op de veelzijdige, artisanale biercultuur waar wordt geëxperimenteerd met oude receptuur, originele gisten en hopvarianten. Oxfam Fair Trade ziet op die dynamische biermarkt nog een plaatsje voor een bier met lokale en fairtrade-ingrediënten. Samen met meester-brouwer Pierre Delcoigneuit Ath, die met zijn Brasserie des Légendeshet ambacht in de vingers heeft en zijn sporen reeds verdiende met fel gesmaakte authentieke bieren waaronder Quintine en Goliath, gingen de brouwers aan de slag. De hergisting op fles zorgt ervoor dat de bruisvorming geheel natuurlijk verloopt.

Pierre Delcoigne: “We werken volgens de principes van de korte keten. Voor ons bier gebruiken we gerst die afkomstig is van drie boerderijen uit de buurt van de brouwerij. Het mouten van de gerst gebeurt in Beloeuil, op 15 km van Ath. Zelfs in een bierland als België is het heel uitzonderlijk dat er gerstemout van eigen bodem wordt gebruikt. Voor ons bier is dat grotendeels wél het geval.

Het grootste deel van de hop voor de JUSTE-bieren groeit op nauwelijks 100 kilometer van de brouwerij, in Vlamertingebij Poperinge. Daarom mag het bier het logo ‘Belgische hop-Belgian hops’ dragen, dat de herkomst en de kwaliteit van de gebruikte hop garandeert. Naast de Belgische, bittere hop voegt de brouwerij een kleiner deel aromatische hop uit Duitsland toe.” Het meest originele aan dit bier is natuurlijk de toevoeging van fairtrade-ingrediënten. Rijst (JUSTE blond), quinoa, suiker en yuca (JUSTE tripel) en cacaonibs (JUSTE bruin), geven het bier de exotische toets die JUSTE zo bijzonder maakt. Want zo heet ons bier. De naam refereert naar het Engelse ‘just’, het Franse ‘juste’, het Italiaanse ‘giusto’, … en betekent rechtvaardig. En dat is het bier ook.