Op het befaamde ‘Concours international des meilleurs Effervescents du Monde’ scoorde wijndomein Entre-Deux-Monts goud met de schuimwijn ‘Wiscoutre Brut’. Daarnaast behaalden nog twee Belgische domeinen zilver: Vignoble des Agaises en Domaine du Chant d’Eole. Voor allen onze gelukwensen.

Het Concours, dat inmiddels een grote reputatie heeft verworven, was aan zijn 18 de editie toe, en ging van 15 tot 18 december 2020 door in het Château des Ravatys, in Saint Lager in Bourgogne.

Prijsbeest Entre-deux-Monts

Goud voor Entre-deux-Monts dus, en voorheen haalde het domein ook reeds meerdere onderscheidingen op de wedstrijden voor de beste Belgische wijn, georganiseerd door de Vereniging van Vlaamse Sommeliers”. Tijd om dat domein eens van naderbij te bekijken.

Entre-deux-Monts ligt in het West-Vlaamse Heuvelland. De naam komt van de ligging: tussen de Rode- en de Zwarte berg. Het domein is 18 hectare groot en produceert jaarlijks om en bij de 100.000 flessen, vooral schuimwijn. Grootvader Jean Bacquaert produceerde er sinds 1950 tabak, een teelt die toen veelvuldig voorkwam in die regio, maar teloorging. Yves, de zoon van Jean, werd wijnhandelaar en had reeds het idee om daar een wijngaard te planten, een plan dat door zijn zoon gerealiseerd werd.

Vandaag is Martin, de zoon van Yves, verantwoordelijk voor de onderneming. Hij plantte in 2004 de eerste wijnstokken, op 3 hectaren. Hij rondde zijn studie als bio-ingenieur af en ging daarna naar Frankrijk waar hij zich specialiseerde in de oenologie. Hij perfectioneerde zijn kennis aan de universiteiten van Montpellier, Córdoba, Friuli en Bordeaux.

Bijzonder is de samenstelling van de bodem: zandleem met ijzerzandsteen en silex. Daarbij ligt het wijndomein niet ver van de zee, die een matigende invloed uitoefent, waardoor harde winters en vorst er bijna nooit voorkomen. De ijzerzandsteen buffert de warmte doorheen de dag en geeft die ’s nachts af. In de zomer is de temperatuur er altijd wat lager dan in het binnenland. Bacquaert moet wel rekening houden met vrij veel wind en neerslag.

De wijnen

De wijnen van Entre-deux-Monts worden geclassificeerd bij de ‘Cool climate wijnen’ en zijn dus bij uitstek geschikt om mousserende wijnen te maken. Martin streeft een herkenbare stijl na, die hij kwalificeert als karaktervol, fris, aromatisch en zuiver. De rijpheid per perceel bepaalt welke druiven worden ingezet voor de productie van schuimwijn, en welke voor de stille wijnen. 

De aangeplante druivensoorten zijn aangepast aan het klimaat: chardonnay, pinot noir, pinot gris, pinot auxerrois, kerner en acolon.

Naast de goud winnende Wiscoutre Brut (Wiscoutre is de oudfranse naam voor Westouter) maakt Entre-deux-Monts nog de Bacquart Brut, een assemblage van Chardonnay en Pinot Noir, en Zientje, een schuimwijn van druiven waarin ook appelen en vlierbloesem verwerkt worden. Verder zijn er nog stille wijnen en een versterkte wijn.

De wijnen van Entre-deux-Monts zijn intussen reeds doorgedrongen op de wijnkaart van meerdere toprestaurants.

www.entre-deux-monts.be

Tekst: HW

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven met nieuws uit de horecasector, gratis toegang krijgen tot tal van beurzen en elke maand gratis de online versie van het magazine ontvangen?
Schrijf je dan hieronder in: