Prins Alexander van België, derde zoon van Koning Leopold III en halfbroer van Koning Albert II, is op 29 november 2009 op 67-jarige leeftijd overleden. Enkele jaren later stelde prinses Lea een literaire prijs in ter nagedachtenis aan haar overleden echtgenoot, via het steunfonds dat prins Alexander samen met zijn vrouw had opgericht. De literaire prijzen worden sinds 2012 om de twee jaar uitgereikt.

Op 29 november 2022 was prinses Lea van België omringd door de leden van de jury van de 6e editie van haar literaire prijs om de twee winnende auteurs, een Nederlandstalige en een Franstalige, te belonen. Een speciale prijs van de jury en een speciale prijs van Prinses Lea werden eveneens toegekend. De ceremonie van de prijsuitreiking vond plaats in het hotel Steigenberger Wiltcher’s.

Prinses Lea stelde de prijs in ter nagedachtenis aan haar echtgenoot, die een fervent lezer was. In eerdere edities werd de literaire prijs toegekend aan populaire medische boeken, jeugdboeken en zelfs misdaadromans. In 2022 gingen de door de jury beoordeelde boeken over koken en gastronomie.

De Franstalige literaire prijs gaat naar Christophe Pauly en Jean-Pierre Gabriel voor hun boek ‘Le Coq aux Champs’, uitgegeven door Renaissance du Livre. Jean-Pierre Gabriel, een zeer productieve en hoog gewaardeerde auteur, schreef en fotografeerde de recepten van Christophe Pauly,  die 1 Michelinster heeft.

De Nederlandstalige literaire prijs is toegekend aan Michaëls Sels voor zijn boek ‘Lekker lang leven 2’, uitgegeven bij Pelckmans. Michaël Sels, die diëtist is in het ziekenhuis van Antwerpen, maakte naam met zijn eerste kookboek, wat leidde tot een eigen tv-uitzending op Njam! TV.

Een speciale prijs voor de Mastercooks of Belgium !

Een speciale prijs van de jury werd toegekend aan de vereniging Mastercooks of Belgium voor haar boek ‘L’excellence gastronomique belge’. Het boek wordt omschreven als een  ‘echte bijbel van de Belgische gastronomie’ en portretteert 120 chef-koks van deze vereniging die meer dan 40 jaar geleden werd opgericht.

De speciale prijs van ZKH Prinses Lea van België, ten slotte, ging naar het kookboek geschreven door Belgisch ambassadeur Ghislain D’Hoop en zijn vrouw.

De Franstalige jury werd voorgezeten door chef Pierre Wynants, de historische chef-kok van het restaurant Comme chez soi, en de Nederlandstalige jury werd voorgezeten door chef-kok Freddy Vandecasserie. De twee winnaars ontvangen ieder 1000 euro van het Steunfonds Prins en Prinses Alexander van België.

Prinses Lea van België overhandigt het diploma van de Franstalige literaire prijs aan Jean-Pierre Gabriel, auteur van het kookboek van Christophe Pauly (Foto: Histoires Royales)

De voorzitter van de Nederlandstalige jury, chef-kok Freddy Vandecasserie, feliciteert diëtist en kok Michaël Sels met zijn boek (Foto: Histoires Royales)

De vereniging Mastercooks, vertegenwoordigd door haar secretaris-generaal Daniel Molmans, wint de speciale prijs van de jury (Foto: Histoires Royales)

Tekst en foto’s van Nicolas Fontaine