‘Hearth’ met hart en gezond verstand

De totaal atypische en autodidactische jonge chef Elliott Van de Velde is ongetwijfeld de meest emblematische kok van zijn generatie. Van de generatie horecaondernemers in actie (duurzaam) maar ook en vooral verantwoordelijke burgers.

Een nieuw soort kok-ondernemer, aanvoerder van een empathische ideologie en een solidariteitsbrigade. Een kok die als geen ander op zijn plaats is in dit zomerse DigiMag dat ‘duurzame’ acties en een ‘duurzame’ filosofie promoot.

Vandaag tonen Elliott, zijn partner Adeline en hun medewerkers ons de weg van de solidaire keuken die lekker is om te delen, gezond om te eten en mooi om te ontdekken, zoals de recepten die hij ons voor dit DigiMag aanbiedt.

ELLIOTT VAN DE VELDE, INTERNATIONALE AMBASSADEUR VOOR “FOOD WASTE AND SUSTAINABILITY”

Elliott is in de eerste plaats ‘Little Chef’. Een kleine onderneming die een chef aan huis en ‘durable’ en ‘healthy’ catering aanbiedt en die de jonge chef in 2016 heeft opgericht. Zijn wens, of beter gezegd, zijn behoefte: de culinaire aanpak veranderen. Voor hem is het duidelijk dat de strijd tegen verspilling heilzaam is en veel meer kan opleveren dan louter economisch gewin. In die geest heeft hij op verschillende evenementen samengewerkt met enkele grote namen uit onze gastronomie: Yves Mattagne, Isabelle Arpin.

Sindsdien is hij een nieuwe visie op voeding blijven promoten. Via een andere behandeling van voedingsafval en onverkochte voedingswaren. Vandaag is hij meer vertrouwd met ‘nul afval’ dan wie dan ook!

Met de steun van METRO werkt hij sinds 2017 in die zin en wordt hij internationale ambassadeur voor ‘Food Waste & Sustainability’ voor België. Hij zal dus niet ‘groot worden’ op een sterrenlocatie maar zowel in de sociale sector (armen door de Covid-crisis, vluchtelingen, mensen in sociale onzekerheid) als in de sector van de grote ondernemingen (D’Ieteren, Palais 12, Knokke Out, …) en bij bekende humanitaire verenigingen (Artsen van de Wereld, Artsen zonder Grenzen) waarvoor hij fondsen werft door gastronomische evenementen te organiseren rond het ‘food waste’-thema.

Vóór de lockdown heeft Elliott een nieuwe vzw opgericht: ‘Hearth’. Deze is ontstaan om een nieuw netwerk van vrijwilligers en chefs te verenigen die zich inzetten voor dezelfde visie op deze nieuwe voedingswereld (en -gewoonten). Het spreekt voor zich dat de lockdown voor Elliott, zijn partner Adeline en hun medewerkers een groot ‘solidair’ speelterrein was.

EEN NIEUWE LABORATORIUMRUIMTE VOOR MORGEN

Over enkele weken openen deze jonge dertigers een nieuwe laboratoriumruimte op de Heizel (Brussel). Een groot onderzoeks- en innovatiecentrum dat gericht is op duurzame ontwikkeling van de voedingssector in België. Verschillende spelers op het terrein, chefs en onderzoekers, financiële en institutionele spelers, worden uitgenodigd om samen met hen de wegen van de circulaire, gezonde en duurzame voeding van morgen beter te bestuderen. Te beginnen met de scholen, de overheden, de ziekenhuizen, de armen en daarna met ons allemaal met het verlangen om junkfood, fastfood, overproductie en verspilling te beteugelen en te vermijden. Een gestaag project dat onder meer door de Stad Brussel wordt gesteund en dat, naar Elliott hoopt, net zo noodzakelijk zal zijn en erkend zal worden als andere soortgelijke projecten in de Scandinavische landen.

Daarom zullen we aandacht blijven hebben voor de goede ideeën, grote acties en eervolle bedoelingen van deze jonge ondernemer die even dynamisch als innovatief is voor onze horeca en onze voeding van morgen.

Tekst: JR