Tristan Martin is een van de meest dynamische jonge Waalse chef-koks van het zuiden van het land. Een van de meest discrete, de meest bescheidene ook, en dat doet hem eer aan. Zijn talent is omgekeerd evenredig met zijn bescheidenheid, zijn vrijgevigheid is grenzeloos en zijn nieuwsgierigheid naar de producties van zijn geboorteland blijft onverzadigbaar.

Vandaag is hij chef-kok van het restaurant van het Château de Grandvoir (Neufchâteau) en maakt hij tevens deel uit van de Young Masters, de ‘jongerenafdeling’ van The Mastercooks of Belgium. In maart wordt hij voorzitter van de ‘Trophée Eric Martin’, de voormalige ‘Wex Pro Cup’ van Horecatel, hernoemd naar zijn vader die afgelopen voorjaar is overleden. Een mooi eerbetoon dat veel vrienden en collega’s met respect en empathie zullen volgen. Zo is met Tristan – goed bloed ontaardt niet – de volgende generatie meer dan ooit verzekerd en zal de Ardense gastronomie altijd een mooie toekomst tegemoet gaan met heerlijke eigentijdse gerechten in het vooruitzicht.

Een fornuis in het Château

Genesteld in het hart van onze prachtige bosrijke Ardennen, heersend over het dorpje Grandvoir, is ‘het’ Château een historische site met een rijk verleden vol fantastische verhalen, bezoeken van prestigieuze gasten, gedenkwaardige jachtdiners, overvloedige banketten en de aangenaamste romantische verblijven. Want in het kasteel verblijft u in prachtige kamers en gepersonaliseerde suites, ontdekt u een brouwerij die haar eigen bier, ‘Vaurien’, produceert, woont u fantastische jachtmaaltijden bij of kunt u genieten van een verkwikkende verandering van omgeving in het groen.

Sinds de komst van Tristan Martin afgelopen september is de tafel van het Château de Grandvoir een van de gastronomische juweeltjes van de regio. Het is tevens een must tijdens het jachtseizoen, maar ook in het voorjaar en de zomer, wanneer de omringende natuur haar cyclus van voortreffelijke streekproducten begint. In de aantrekkelijke omgeving worden seizoensgroenten en -fruit of rivierforellen gekweekt en de boeren zijn er trots op dat ze heerlijke kazen, lamsvlees, biggenvlees, gevogelte en gelabeld rundvlees kunnen leveren.

Hoewel het fornuis van het Château klein is voor de 22 personen die het restaurant kan ontvangen, stelt het de chef-kok in staat een bijzonder aantrekkelijke keuken te creëren, te innoveren en te produceren.

Een chef-kok en lokale producenten

De keuken is geïnspireerd op lokale producten, verbeelding aan de macht en aandacht voor seizoensgebondenheid; Tristan Martin kent zijn partituur als zijn broekzak. Zijn studies aan de Ecole Hôtelière Provinciale de Namur, gevolgd door het Institut Paul Bocuse, en zijn stages bij prestigieuze Franse restaurants zijn daar niet vreemd aan. Vervolgens heeft Tristan enkele jaren aan de zijde van zijn vader Eric Martin gewerkt in het Maison Lemonnier in Lavaux-Sainte-Anne, dat lang een sterrenrestaurant was en aan de vooravond van de sluiting een score van 17/20 in de Gault&Millau had. Dat zegt alles.

Zijn leidmotieven zijn niet veranderd. Tristan biedt u een openhartige, eigentijdse keuken met een zeer mooie persoonlijkheid, die echt rijp en herkenbaar is. Een keuken zoals we die vandaag de graag hebben, niet te rijk en niet te vluchtig. Een vrolijke en kleurrijke, esthetische en verfijnde keuken. Een keuken die het werk van kleine lokale boeren en veehouders en de altijd flamboyante seizoenen in deze prachtige bucolische regio hoog in het vaandel draagt.

‘Voor mij’, besluit Tristan Martin, ‘is de kasteelhoeve van Grandvoir een bevoorrechte plek. Ik was meteen bekoord door deze historische locatie, de verankering ervan in het hartje van de Ardennen, toen de eigenaars me aanboden om het fornuis over te nemen. Met de omringende eigen jachtbossen kan ik er mijn wildkeuken ontplooien. Een product dat ik graag vanaf de eerste jachtpartijen bereid. Dankzij onze ambachtelijke microbrouwerij die het bier Vaurien produceert, in blond, wit of amber, kan ik sauzen en zelfs zelfgebakken brood met dit bier bedenken. En ten slotte kan ik, aangezien we in dezelfde regio zijn, ook blijven werken met de leveranciers die we bij Maison Lemonnier hadden. Ik ben hen dus trouw, ook al wil ik graag nog meer de rijkdom ontdekken van de producenten en ambachtslieden die dichter bij het Château de Grandvoir wonen’.

www.chateaugrandvoir.be