Het einde van een mooi verhaal, maar ook het begin van twee nieuwe verhalen. Na 37 jaar trekken Lieve en Peter Goossens straks de deuren van het beroemdste Belgische restaurant definitief achter zich dicht. Twee nieuwe verhalen gaan dan van start: Hof van Cleve krijgt een nieuwe kapitein aan boord en Peter Goossens geeft zijn professionele leven een nieuwe wending. Hij verleent zijn medewerking aan het nieuwe restaurant dat binnenkort de deuren opent in Hotel La Réserve in Knokke.

Met 20 jaar drie Michelinsterren achter zijn naam behoort Peter Goossens niet alleen tot de top van de Belgische gastronomie, maar schittert hij ook als één van de beste chefs van de wereld. Een mooi moment om de garde door te geven, vond hij. Maar ook al staat hij vanaf 1 januari 2024 niet meer achter het fornuis en behoren de sleutels iemand anders toe, toch blijft Hof van Cleve bestaan en zijn rustige koers verder varen. In zijn huidige sous-chef Floris Van Der Veken vond Peter Goossens immers de ideale opvolger. “Floris combineert metier, talent, drive en onvoorwaardelijke passie en toewijding om op zijn manier in Hof van Cleve met dit team een nieuw succesvol hoofdstuk te schrijven.”  Gevraagd naar zijn plannen en mogelijke eigen accenten, lijkt Floris Van Der Veken vooral gefocust om de unieke beleving van Hof van Cleve te bewaren.

Peter Goossens opende in 1986 restaurant Hof van Cleve en genoot al snel de grootste erkenning. Samen met zijn echtgenote en gastvrouw Lieve Fermans resulteerde die waardering in het behalen van een topquotering van 19,5 op 20 in Gault&Millau in 2004 en drie Michelinsterren in 2005. Noteringen die het restaurant tot op vandaag onafgebroken wist te behouden. Hof van Cleve maakt daarnaast al meer dan 15 jaar constant deel uit van de 50 Beste Restaurants ter wereld.

Gevraagd naar de formule achter dit ongeëvenaarde succes formuleert Peter Goossens zijn antwoord resoluut en krachtig. “We hebben dit alleen maar kunnen waarmaken door een team dat elke werkdag absolute zin voor gastvrijheid, zorgvuldigheid en detail met ons deelt. Teamwerk is de sleutel tot succes, ik weet het, het blijft een huizenhoog cliché, maar het is echt niets anders. Naar onze medewerkers gaat dan ook alle dankbaarheid. Wanneer we eind dit jaar op onze laatste dag de sleutels aan Floris overhandigen, en dan naar huis gaan, zullen we vooral lang kunnen terugblikken op alle mooie herinneringen aan hen en aan onze gasten.”

(TB)

photos : © Pieter D’Hoop