De artisanale kruidenkaas Marguerite Happy Cow werd uitgeroepen tot ‘Fromage de l’Année 2019 ‘. Dit gebeurde na een blindproeverij in het kasteel van Harzé in het kader van de Concours des Fromages de Chez Nous.

De winnende kaas, een creatie van producent Damien Bruwier, is een smeerkaas van koeienmelk, gearomatiseerd met fijne kruiden. Een ideale kaas voor op de toast op boterham, maar ook als smaakmaker in pakweg in een soep.

Waalse kazen blijven verbazen. Met in totaal meer dan 500 geproduceerde kazen staat het patrimonium van de Waalse kazen garant voor terroir, traditie en uitzonderlijke smaken. De wedstrijd Concours des Fromages de Chez Nous, een organisatie van l’Agence wallonne pour la Promotion d’une Agriculture de Qualité (Apaq-W) kon dit jaar rekenen op de deelname van 154 kazen van 38 producenten uit Wallonië. Dit illustreert volgens de organisatoren van de wedstrijd het enthousiasme, dynamisme en professionalisme van een sector die een bijdrage levert aan het rijke regionale gastronomische patrimonium.

De jury selecteerde blind op basis van volgende criteria: smaak (60 punten), neus (10 punten), het visuele aspect (10 punten), de textuur (10 punten) en de presentatie van het product (10 punten).

De provincie Henegouwen was dit jaar rijkelijk vertegenwoordigd met 8 medailles, waaronder 4 Harzé d’Or en 4 Harzé d’Argent. De provincies Luik en Luxemburg sleepten elk twee gouden medailles in de wacht, Namen en Waals-Brabant elk één.