Michelin kiest na een succesvolle 2024 editie opnieuw voor Antwerpen als gaststad van de Michelin Gids Ceremonie België en Luxemburg. Op maandag 28 april 2025 wordt A Room with a ZOO tegenover het Centraal Station opnieuw het decor van het prestigieuze event.
De fine fleur van de gastronomie zal volgend jaar opnieuw naar Antwerpen afzakken om te vernemen voor wie de Michelin sterren, de groene Michelin sterren, de Bib Gourmand onderscheidingen en de speciale Michelin awards in de Belux bestemd zijn.
Het is voor het tweede jaar op rij dat de ceremonie in Antwerpen georganiseerd wordt; een mooie eer voor de fiere Sinjorenstad. Tot in 2023 was Bergen enkele jaren na mekaar de gaststad.
Tijdens de ceremonie van vorig jaar in Antwerpen werd Peter Goossens gehuldigd voor zijn bijdrage aan de Belgische gastronomie; een toen beklijvend moment in aanwezigheid van een 120tal aanwezige nationale en internationale journalisten.
“De evaluatie achteraf was van zowel vanuit de stad Antwerpen als vanuit de Michelin organisatie uitermate positief, en het was dan ook een logische keuze om opnieuw voor Antwerpen te opteren, zeker als je ziet hoe sterk Antwerpen momenteel staat op culinair vlak”, aldus Stephan Sandhövel, de Maastrichtse key account manager bij Michelin Benelux. Ik ben ervan overtuigd dat de bestemming Antwerpen dankzij de 2025 ceremonie opnieuw op een bijzondere manier in de spotlights zal komen te staan”.
Het kosmopolitische Antwerpen, na Rotterdam de tweede grootste haven van Europa, is inderdaad niet alleen een van energie bruisende stad van kunst, cultuur, erfgoed, mode en shopping, maar ook een stad die zich de laatste jaren steeds beter op de top gastronomische kaart heeft weten te zetten.
Dé toppers in stad Antwerpen zijn Zilte van chef Viki Geunes met 3 sterren, en de restaurants Hertog Jan at Botanic van chef Gert De Mangeleer en The Jane van chef Nick Bril met 2 sterren. Als je het op provinciaal niveau bekijkt, dan is er met Nuance van chef Thierry Theys in Duffel nog een derde tweesterrenzaak in het Antwerpse.
“Antwerpen is de vijfde stad ter wereld met het hoogste aantal sterrenrestaurants pro capita, aldus Koen Kennis, Antwerps schepen van Toerisme & Middenstand. In Europa doet enkel Parijs beter pro capita. Antwerpen telt liefst 17 sterrenzaken en 6 bib gourmands, terwijl er nog eens 27 restaurants worden aanbevolen. De Michelin gids komt hier dus ”thuis”, in onze stad vol culinaire troeven”.
(dv)