Samen met de Europese selectie voor de Bocuse d’Or 2019 vond eveneens op 10 juni de ‘Coupe du Monde de Pâtisserie’ plaats. Aan de wedstrijd nemen 22 teams van jonge getalenteerde patisseriechefs deel via preselecties op nationaal en intercontinentaal niveau. De bedoeling van deze wedstrijd is jonge talenten te ontdekken die binnen het veld van chocolade, suiker, ijs en zoetwaren uitmunten op wereldniveau. De preselecties nemen 2 jaar in beslag. Tijdens de finale ‘vechten’ ze gedurende 5 uur voor een live publiek om de preselectie te halen in deze harde en minutieus georkestreerde wedstrijd. Gerechtsdeurwaarders volgen nauwkeurig de beoordelingsformulieren en volgen de diverse voorbereidende stappen tijdens de wedstrijd. De deelnemers worden beoordeeld op 3 tussengerechten rond het thema chocolade Valrhona, 3 tussengerechten rond vruchtengamma Ravifruit, 15 dessertborden, een artistieke presentatie in suiker, een artistieke presentatie rond chocolade en een artistieke presentatie rond een ijssculptuur. De prestaties worden beoordeeld door een professionele jury van bekende patissiers. Het Belgische team moest het opnemen tegen Turkije, Zweden, Rusland, Polen, Zwitserland en Bulgarije. België was bij loting het eerste land dat moest aantreden voor de jury.

Op 10 juni 2018 kondigde Gabriel Paillasson (stichter en president van deze wedstrijd) de winnaar van deze prestigieuze patisseriewedstrijd aan. De Zweden wonnen deze Europese selectie en gaan dus in januari 2019 naar Lyon. De winnende patissiers (Sandberg en Martin Morand, respectievelijk 41 en 42 jaar) hebben voor deze wedstrijd wonderlijke creaties tot leven gebracht binnen het thema ‘moeder natuur’. Op de verdienstelijke tweede plaats staat België met Arnaud Szalies (coach van het Belgische team), Bernard Istasse (kandidaat suiker), Jack Bodart (kandidaat chocolade). Ze behalen de zilveren medaille. Op de derde plaats staat Zwitserland met Sara Bezençon, kandidaat suiker en Antoine Chopin, kandidaat chocolade. De Russische Svetlana Tupitsyna won de ‘Speciale Prijs Chocolade’, de Poolse Marek Moskwa kreeg de ’Speciale prijs Suiker’ en de Turkse Cihan Gultekin en Yigit Zeyneloglu de ‘Speciale prijs eco-verantwoord‘. Bij alle deelnemers zat de ‘Sirha Spirit’ er duidelijk in. Nu is het uitkijken naar de winnaar op de wereldcup op 27 en 28 januari 2019. Deze wedstrijd is mede gesponsord door Robot-Coupe, dat het Belgische team volgt op zijn wedstrijden.

www.robot-coupe.com
www.cmpatisserie.com