Alle winnaars op een rijtje

Bozar Restaurant in Brussel mag zich dé winnaar van de uitreiking van de Michelin gids 2023 noemen. Chef Karen Torosyan mocht in het Koninklijk Theater in Bergen als enige een tweede ster in ontvangst nemen. Topchefs Peter Goossens, Viki Geunes en Tim Boury behouden hun sterren, en er komen ook 16 nieuwe restaurants met een ster bij, naast 4 nieuwe groene sterren en 22 bib gourmands. Een hele boterham dus…

“België is een culinaire hoofdstad geworden, en het is precies met deze passie dat we ver komen”, zo vatte Peter Goossens het samen.

Liefst 16 restaurants kregen dit jaar een eerste ster: 15 in België en 1 in Luxemburg. Opvallend: sneller dan vroeger lijkt Michelin restaurants te bekronen die minder dan een jaar open zijn.

In Vlaanderen zijn er 6 nieuwe sterrenrestaurants bijgekomen: Willem Hiele (Oudenburg), De Bakermat (Ninove) van Kevin Graf, Misera (Antwerpen) van Nicolas Wentein, Sensum (Sint-Denijs Westrem) van Maurice De Jaeger, Table d’Amis (Kortrijk) van Matthieu Beudaert en Glass (Antwerpen) van Wouter Van Tichelen.

7 van de nieuwe sterrenrestaurants zijn in Wallonië gevestigd. Naast La Grappe d’Or (Autelbas), die zijn ster terugwint na het verlies ervan vorig jaar, gaat het om Le Roannay (Francorchamps) van de kersverse Jonge Chef van het jaar Mathieu Vande Velde, Le Vieux Château (Flobecq) van Tanguy de Turck, La Table de Manon (Grandhan) van Manon Schenck, Le Grand Verre (Durbuy) van Wout Bru, La Grange d’Hamois (Emptinne) van Grégory Gillain en La Table Benjamin Laborie (Ohain).

Ook twee Brusselse restaurants slepen een eerste ster in de wacht, met name Barge van Grégoire Gillard en Humus x Hortense van Nicolas Decloedt.

“Ik ben blij dat het ‘contraire’ dat ons restaurant typeert, beloond wordt, en dat er dus wel degelijk openheid voor nieuwe tendensen bestaat bij Michelin”, aldus Nicolas Decloedt.

Er komt ook een Luxemburgs sterrenrestaurant bij, nl. Eden Rose van Valerian Prade en Caroline Esch in Kayl.

Chef Karen Torosyan van het Brusselse Bozar Restaurant kreeg er als enige een tweede ster bij. De in Georgië geboren Armeense chef, die 25 jaar geleden in ons land terecht kwam, werd door Michelin een ambachtsman pur sang genoemd, waarna de geëmotioneerde chef zijn mentor en Franse topchef David Martin van La Paix (2 sterren) langdurig in de armen viel.

Ons land telt nu 22 restaurants met 2 sterren en 3 met 3 sterren, zijnde Viki Geunes (Zilte in Antwerpen), Peter Goossens (Hof van Cleve in Kruisem) en Tim Boury (Boury in Roeselare).

Mathieu Vande Velde, chef van restaurant Le Roannay dat recent heropende in Francorchamps, kreeg behalve een eerste ster ook de award voor Jonge Chef van het jaar. De 24-jarige chef, voormalig kandidaat in het tv-programma ‘Top Chef’ en gesuperviseerd door David Martin, was daarmee, na Karen Torosyan, dé tweede ster van de middag.

Michelin zet sinds 2020 ook in op duurzaamheid, aan de hand van groene sterren die worden uitgereikt aan restaurants die opvallen door hun inzet voor een duurzamere gastronomie en ecologisch verantwoorde keuzes. Dit jaar zijn er 4 gelukkigen.

De eerste winnaar werd Instroom van Seppe Nobels uit Antwerpen. In zijn restaurant serveert hij samen met anderstalige nieuwkomers een multiculturele keuken. Alle sous-chefs zijn hun thuisland ontvlucht, op zoek naar een betere toekomst. Nobels gaat ze zelf selecteren bij Fedasil en het Rode Kruis. Na 18 maanden zijn er al 72 opgeleid. Ook Bart De Pooter van restaurant Wildn uit Antwerpen krijgt een groene ster, net zoals La Grappe D’or in Autelbas (Luxemburg), Simone Catalane in Antwerpen en Barge in Brussel.

De Sommelier Award gaat naar Yanick Dehandschutter van Sir Kwinten (1 ster) in Sint-Kwintens-Lennik, die ook een eigen ‘Vineuze’ ontwikkelde, een blend van 25% lambiek van brouwerij 3 Fonteinen en 75% auxerrois.

“Gueuze is zondermeer een gastronomisch product geworden” zo stelt hij.

Was de derde opeenvolgende ook de laatste keer dat de uitreiking doorging in het Koninklijke Theater van Bergen? Het zou best kunnen, nu Stad Antwerpen kandideert om de editie 2024 te organiseren.

(DV)

Peter en Lieve Goossens:
“België is een culinaire hoofdstad geworden”