Een erfenis van de beide lockdowns die we gekend hebben, is dat heel wat Horecazaken ook nu nog blijven inzetten op afhalen of leveren. Waar moet je rekening mee houden wanneer je voedsel transporteert en wat zijn de nieuwste trends in de wereld van de verpakkingen?

Ons uurwerk is opnieuw naar de zomertijd verzet en we hebben al kunnen genieten van de eerste mooie lentedagen. Nog even geduld en het wordt weer echt warm. Iedereen kijkt er naar uit, vermoeden wij, maar wanneer je met voedsel de baan op moet, zijn er toch enkele regels waar je rekening mee moet houden. Dat moet je altijd doen, uiteraard, maar zeker de volgende maanden, wanneer in een (bestel-)wagen de temperatuur hoog kan oplopen. Heel wat voedsel bederft namelijk vrij snel, dus kan je maar beter je voorzorgen nemen. Je speelt immers niet met de gezondheid van je klanten. En dat geldt zowel voor het transport van grondstoffen tussen groothandel en je zaak als het vervoer van de bereide gerechten naar je klant. 

Heel vaak zal je het wel merken wanneer voedsel niet meer mag geconsumeerd worden: je ruikt het (het stinkt) of je ziet het (het is verkleurd of er is schimmelvorming). Maar vergis je niet. Soms kan voeding er nog perfect eetbaar uitzien, maar onzichtbare schadelijke micro-organismen kunnen er voor zorgen dat consumptie heel nare gevolgen kan hebben. Bewaring of transport op niet aangepaste temperatuur is meestal de oorzaak.

Koelwagen

Horecazaken, zoals traiteurs, die leven van leveringen aan huis of het verzorgen van feesten op verplaatsing, kunnen misschien de aankoop of het leasen van een koelwagen overwegen. Huren kan zelfs al voor een korte periode. Met het juiste gebruik van een koelwagen ben je altijd zeker dat je werkt volgens de geldende HACCP-regels. Een koelwagen, die bestaat in verschillende formaten, is bovendien niet alleen handig als transportmiddel. Bij een groot tuinfeest kan je de wagen ter plaatse laten die, wanneer aangesloten op de stroom, dan dienst kan doen als koeling. Twee vliegen in één klap.

Een koelwagen is natuurlijk een stevige investering. Wanneer je denkt dat deze niet zal renderen, zijn er gelukkig alternatieven. Gekoelde transportboxen bijvoorbeeld. Je vindt ze in alle formaten en prijscategorieën. Belangrijk is dat ze stevig zijn, zodat ze tijdens het transport niet beschadigd worden, en vooral dat ze luchtdicht zijn. Bij de goedkope modellen hou je het voedsel op temperatuur met gekoelde elementen. Een ideaal middel voor relatief korte ritten. Let er wel op dat het aantal koelelementen in verhouding staat tot de massa die je vervoert. Andere koelboxen sluit je aan op de stroom in je wagen. Op die manier ben je de hele rit verzekerd van een constante temperatuur. Wanneer klanten gerechten afhalen vraag dan dat ze zeker een koelbox meebrengen. Als extra service kan je natuurlijk ook zelf een koelbox uitlenen.

Gezondheid is uiteraard belangrijk, maar het oog wil natuurlijk ook wel wat. Zeker wanneer je kant-en-klare maaltijden levert of laat afhalen. De plastic of alu-bakjes bestaan nog altijd, maar chefs die moeite doen om een mooi en lekker gerecht te bereiden, willen dit bij voorkeur op een fraaie manier presenteren. En de mogelijkheden zijn enorm. Wat zijn de trends?

Suikerriet

Nieuw is het niet, maar nog steeds erg belangrijk: het milieu. Iedereen weet ondertussen dat plastic heel erg belastend is voor de aarde. Vermijd dan ook zoveel mogelijk deze verpakkingen. Papier en karton kan dan weer wel, zeker wanneer deze materialen gerecycleerd zijn of een bewijs hebben van gecertificeerd bosbeheer. Bij Ava Pro ontdekten we een mooi gamma disposables in hout, palm of suikerriet. Vooral deze laatste twee vinden we erg interessant. Ze zijn namelijk allebei gemaakt van afvalproducten: suikerriet van pulp, het restproduct na de productie van de suiker. Vroeger werd het vernietigd, nu is het een waardevolle grondstof. En voor het maken van servies in palm worden bladeren en schors gebruikt die van de bomen vallen. Vroeger werden ze verbrand als afval, nu zijn ze een grondstof voor het maken van aantrekkelijk en natuurlijk uitziend bestek en servies. Het grote voordeel van beide materialen is dat ze zowel in de vriezer als in de (microgolf-)oven kunnen. Als chef kan je de borden individueel klaarmaken, de consument kan ze indien nodig eenvoudig opwarmen. 

Snel en warm

Tot slot zijn er nog de snelle leveringen die je al in heel wat steden vindt. Hier gelden uiteraard andere regels. Presentatie is misschien minder belangrijk, het gerecht moet op een veilige en snelle manier bij de klant geleverd worden, en indien mogelijk nog warm. Meest gekend zijn uiteraard de aluminiumbakjes en die hebben nogal wat voordelen: ze houden relatief goed hun warmte, ze geven geen smaak af, je kan ze gebruiken om opnieuw op te warmen en ze zijn 100% recycleerbaar. Je kan ze moeilijk heel goed afsluiten, dus oppassen met saus.

Plastic bakjes kan je dan wel weer goed afsluiten met een deksel of in sommige gevallen door sealing. Hierbij wordt een plastic folie over het bakje gekleefd. Dit is natuurlijk de meest hygiënische en veilige manier van voedsel transporteren. Ideaal voor sauzen en soepen. Enkele gaatjes prikken in de folie en je warmt het gerecht op een eenvoudige manier op in de microgolfoven.

Tot slot zijn er nog de maaltijdboxen. Je kent ze wel, de schotels met twee of drie onderverdelingen. Deze zijn beschikbaar in verschillende kunststof-materialen. Sommige kan je gebruiken in de microgolfoven, andere moeten in de gewone oven. Wanneer je milieubewust wil werken, kies je voor de variant in suikerriet. 

Tekst: Walter Briers