Na een zeer mooie oogst in 2019, de eerste volledige BIO-oogst, en een recordomzet met de verkoop van 80.000 flessen, zet het wijndomein van Chenoy zijn ontwikkeling voort.

Aangezien de gemiddelde productie van 55.000 flessen op de 10 hectare van het domein niet meer voldoende was om de vraag te dekken, was het belangrijk om nieuwe wijnstokken te planten, indien mogelijk in de buurt van het domein. Le Chenoy ondertekende daarom een opstalrecht met een naburige boer in de gemeente La Bruyère.

Het bodemonderzoek bevestigde dat de bodem uitstekend geschikt is voor de wijnbouw. De ligging, de zuidwaartse oriëntering en de kleiachtige samenstelling van de bodem maken het tot een uniek terroir, dat in staat is om zeer grote wijnen te produceren.

Het Domaine Viticole du Chenoy Premier is de belangrijkste producent van rode wijnen in België. De wijngaard van 14 ha, die in 2003 door Philippe Grafé werd gecreëerd, heeft als essentiële specificiteit de aanplant van nieuwe variëteiten die beter bestand zijn tegen ziekten, beter aangepast zijn aan het Belgische klimaat en die wijnen van zeer goede kwaliteit produceren.

In 2018 werkten de broers Despatures samen met Fabrice Wuyts om de continuïteit van het avontuur te verzekeren en het te ontwikkelen. Jean Bernard Despatures bood zijn lange ervaring als wijnmaker uit Bordeaux bij de ontwikkeling van het domein en Pierre-Marie is meer in het bijzonder verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de verkoop. De aangeplante druivenrassen zijn SOUVIGNIER GRIS, BRONNER, MERZLING, HELIOS, JOHANNITER en SOLARIS voor de witte wijnen en PINOTIN, RONDO, CABERTIN en REGENT voor de rode wijnen.

Pierre-Marie Despatures: “Ons doel is om ‘echte’ wijnen te produceren, d.w.z. wijnen die het best de kenmerken van ons Belgisch terroir weerspiegelen. Onze wijnen zijn van nature licht in alcohol met volledige gisting, waardoor de afwezigheid van restsuikers (minder dan 4 gram per liter) bijna volledig is gegarandeerd”.

www.domaine-du-chenoy.com

info@domaine-du-chenoy.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven met nieuws uit de horecasector, gratis toegang krijgen tot tal van beurzen en elke maand gratis de online versie van het magazine ontvangen?
Schrijf je dan hieronder in: