Oorsprong:
Parelhoen is afkomstig uit Afrika, waar deze dieren nog in groten getale leven in het wild. Ze leven er in grote groepen in de savanne en ze klimmen er vaak in de bomen om aan roofdieren te ontsnappen.
Dit pluimvee werd door de Grieken en Romeinen naar Europa gebracht om ze te gebruiken als offers en te kweken op hun boerenerf. Vandaag is Frankrijk het eerste productieland ter wereld van tamme parelhoen.
Mals vlees met toetsen van wild:
Dit parelhoen wijkt genetisch maar heel weinig af van de Afrikaanse soortgenoot en biedt mals vlees met een dun gekleurd vel, ietwat blauwachtig, dat subtiel naar wild smaakt.
En gezond op de koop toe
Parelhoen is kwaliteitsgevogelte en behoort tot de producten die net zo goed zijn voor onze gezondheid als ze goed passen op ons bord! Deze erg actieve en gespierde vogel biedt sappig vlees met tal van voedingskwaliteiten: het is rijk aan eiwitten, bevat weinig vetstoffen, het is een van de gevogeltesoorten met de minste calorieën. Het is ook een goede bron van ijzer, zink en tal van vitamine B.
De Franse knowhow:
Parelhoen wordt in Frankrijk op traditionele wijze gekweekt: in een scharrelpluimveehouderij op stalstro met een lage dichtheid (10 tot 18 vogels/m²) in gebouwen die uitgerust zijn met hoenderrekken en voor de betreffende producties hebben ze toegang tot een grasweide met een verhouding van 2m² per dier. De voeding is aangepast aan de fysiologische behoeften van het parelhoen en bestaat uitsluitend uit graangewassen, eiwitrijke gewassen, mineralen en vitaminen.
Rekening houdend met zijn trage groei wordt parelhoen pas gegeten wanneer het dier geslachtsrijp is. De kweek duurt 70 tot 91 dagen.
Uitstekende verhouding prijs/kwaliteit
Wanneer het parelhoen klaar is voor bereiding weegt het tussen de 1 en 1,4 kg. In de oven, gestoofd of gestoomd, gevuld, in papillot of zelfs op de barbecue, parelhoen is eenvoudig te bereiden en verkrijgbaar aan een betaalbare prijs. De gemiddelde prijs ligt tussen € 6,50 en € 12,00 per kg, dus een uitstekende verhouding prijs/kwaliteit!
Voor de professionals wordt parelhoen in zijn geheel of versneden aangeboden (filet, bout, vleugel, ragout, ontbeende parelhoen klaar om te vullen) en in aangepaste verpakkingen (in groot volume voor grootkeukens, in kleinere verpakkingen voor de traditionele horeca).
©CIP
Verschillende soorten kweek en labels:
|
Duur van de kweek in dagen |
Soort huisvesting van de dieren |
Voeding |
Coeur de Gamme parelhoen |
70 tot 77 dagen |
16 tot 18 parelhoenders per m² in hokken met stalstro en hoenderrekken |
100% plantaardig, mineraal en vitaminen |
Gecertificeerde parelhoen |
82 dagen |
15 parelhoenders/m² in hokken met stalstro en hoenderrekken en toegang tot grasweides volgens lastenboek |
100% plantaardig, mineraal en vitaminen waarvan minimaal 65% graangewassen |
Label Rouge parelhoen |
94 dagen |
13 parelhoenders/m² in hokken van maximaal 400 m² met natuurlijk licht en toegang tot grasweides van 2m²/parelhoen |
100% plantaardig, mineraal en vitaminen waarvan minimaal 75% graangewassen |
Biologische parelhoen |
98 dagen |
10 parelhoenders/m² in hokken van maximaal 400 m² met natuurlijk licht en toegang tot biologisch geteelde grasweides van 4m²/parelhoen |
100% plantaardig, mineraal en vitaminen waarvan minimaal 75% graangewassen en 95% grondstoffen uit biologische teelt |
Parelhoenkapoen |
150 dagen |
10 parelhoenders/m² in hokken van maximaal 400 m² met natuurlijk licht en toegang tot biologisch geteelde grasweides van 2m²/parelhoen tot 100 dagen, daarna 3 m²/parelhoen vanaf dag 101 |
100% plantaardig, mineraal en vitaminen waarvan minimaal 75% graangewassen. Volgens lastenboek, afwerking met 5% volle melk |
Nota aan de lezer:
Heeft dit verbazingwekkende pluimvee uw interesse gewekt? In de volgende edities van Horeca Magazine zullen we drie chefs interviewen die elk hun mening geven over de volgens hen beste manier om dit heerlijke product te bereiden.
©Bruno Panchèvre