December is dé feestmaand bij uitstek. Het is waarschijnlijk de tijd van het jaar waarin er het meest champagne gedronken wordt, maar het is met zekerheid de periode waarin de drankenhandel ruimte moet maken in zijn shop voor de kerst- of winterbieren.

De eindejaarsperiode is voor velen de mooiste tijd van het jaar: huizen, straten en woonkamers worden mooi aangekleed, pakjes worden uitgewisseld, in de keuken wordt extra feestelijk gekookt en uit de kelder wordt die speciale fles naar boven gehaald: een dure champagne die je ooit cadeau hebt gekregen, een mooie rode wijn voor bij het wildgerecht of een heerlijk kerstbier om van te genieten in je sofa, netjes in het midden tussen de kerstboom en de open haard.

Pils boet in aan populariteit, speciale bieren doen het elk jaar steeds beter. En dus ook de winter- of kerstbieren, want ja, een Belgische bierliefhebber gaat regelmatig op zoek naar iets nieuw.

Het is niet meteen duidelijk waar de traditie van de kerst- of winterbieren ontstaan is. Even snuffelen op het internet en je hebt meteen verschillende theorieën. Een vaak terugkerende theorie is dat de winterbieren naar ons land gekomen zijn vanuit Groot-Brittannië. De Brit John Martin vestigde zich ruim 100 jaar geleden in Antwerpen en startte er een brouwerij voor Engelse speciale bieren. In de jaren ’30 bracht hij het eerste echte kerstbier op de Belgische markt: de Gordon X-Mas. Ook nu nog, bijna een eeuw later, tref je dit bier aan in de rekken en het is misschien wel het beste voorbeeld van een traditioneel kerstbier: een donker bier van hoge gisting, hoog in de alcohol en rijk aan smaak door toevoeging van aroma’s.

De meeste kerst- of winterbieren worden normaal gezien enkel in het betreffende seizoen gebrouwen. Maar soms valt een bier zo goed in de smaak dat het achteraf voortdurend gebrouwen wordt. Het mooiste voorbeeld hiervan is misschien wel de blauwe Chimay. Net na de tweede wereldoorlog werd dit bier oorspronkelijk enkel in de winter gemaakt als kerstbier. Enkele jaren later beslisten de paters dit bier het hele jaar door te brouwen en groeide het uit tot een klassieker onder de trappisten.

Heel wat brouwerijen, van de kleine micro-brouwerijen tot de hele grote, pakken in de wintermaanden uit met een speciaal bier. Ze allemaal opsommen is onmogelijk. Daarom pikken we er een klassieker uit. Palm brengt al bijna 75 jaar zijn Dobbel Palm op de markt en mag dus spreken van een traditie. Het is enigszins anders dan de meeste andere winterbieren omdat het amberkleurig is met “slechts” 5,7% alcoholgehalte en dus minder straf dan de meeste andere seizoenbieren. Maar smaakvol is het wel.

Door de gebrande mouten vertonen de meeste kerst- of winterbieren een zoete toon in het aroma. In brouwerij Oud Beersel is dat niet zo. Hun Winterlambiek Oud Beersel wijkt volledig af van het doorsnee pad van de winterbieren. De traditionele lambiek wordt geïnfuseerd met denneknoppen. Het fruitige citrus aroma van de lambiek en het kruidige van de den, leiden je van bij het ontkurken van de fles naar een winters bos. Helemaal anders dan de andere winter- of kerstbieren, maar net zo geslaagd.

Tekst: WB