Pistolet Original, een concept gecreëerd door Valérie Lepla, beoogt het unieke Belgische broodje opnieuw door het grote publiek te laten ontdekken. Daartoe nodigt ze gekende chefs uit om zo’n broodje te garneren met de beste artisanale producten.

Op 27 maart was Lady Chef Sofie Dumont aan de beurt. Daarmee treedt ze, als eerste vrouw, in de voetsporen van onder meer Lionel Rigolet, Stefan Jacobs, Peter Goossens, Gerald Watelet, Giovanni Bruno en Christophe Hardiquest.

Sofie was laureate van ‘Lady Chef of the Year 2009’, ze had gedurende 10 jaar haar eigen restaurant Les Eleveurs in Halle en presenteerde op VTM het kookprogramma ‘De Keuken van Sofie’. Sommigen vergeleken haar wel eens met de Britse Nigella Lawson.

Over haar keuken zegt ze: “Ik heb een klassieke basis, maar ik geef wel een twist of een funky toets aan de traditionele recepten. Daarvoor gebruik ik trouwens zoveel mogelijk de beste pure ingrediënten. Die hebben immers het meeste smaak, uiteraard wanneer ze goed bereid zijn.”

Zéér belangrijk vindt Sofie het om de liefde voor authentieke gerechten reeds de kinderen bij te brengen en hen goed te laten eten zodat dit een gewoonte wordt.

Sofie houdt van pistolets: “Op zondag was er niets leukers dan met het gezin pistolets te eten met gehakt en pickles, of met garnaaltjes, of nog met americain.”

[column col=”1/2″]HM172_NEWSLETTER_SofieDumont_Pistolet_beeld2[/column]
[column col=”1/2″]

De Pistolet Original van Sofie

Ook de Pistolet Original van Sofie is funky. Daarbij greep ze terug naar haar jeugd: “In mijn jeugd maakte grootmoeder voor ons boterhammen met restjes stoemp klaar. Deze smaak wilde ik terugvinden in mijn Pistolet Original. Andere inspiratie vond ik op Ibiza, in het ‘pan con aïoli’.”

Die twee verenigde Sofie in haar Pistolet Original; ze belegt het met aardappelsalade, een beetje aïoli en met inktvis à la Gallega (gekookt, in stukken gesneden, besprenkeld met olijfolie en bestrooid met paprikapoeder). Ze werkt het verder af met cressonnette en gemarineerde uitjes. Andere kleine twist: Sofie snijdt het broodje verticaal door, en niet horizontaal zoals we allemaal zouden doen…

[/column]

 

 

www.pistolet-original.be