Op 5 oktober ging de 68ste editie door van de jaarlijkse wedstrijd van Eerste Kok van België 2021 en Eerste Maître d’Hôtel van België 2021.

De Prosper Montagné Prijs is in de sector hooggewaardeerd en wordt georganiseerd door de gelijkluidende Club. Tegelijkertijd worden de Beste Kok van België van het komende jaar en de Beste Keukenhulp benoemd, evenals de Eerste Maître d’Hôtel van België 2021 en de Beste Commis.

Verschillende bekende professionals waren aanwezig tijdens de wedstrijd om deze schitterende kandidaten te selecteren en bekronen. Naast de ambassadeur van deze 68ste editie, Ferdy Debecker (Restaurant Eyckerhof – Bornem), waren verschillende Meesterkoks van België aanwezig, waaronder Peter Goossens (Restaurant Hof van Cleve – Kruisem) in de rol van provoost van de chefs die instonden voor het goede verloop van de wedstrijd, Laurence Rigolet-Wynants (Comme chez Soi – Brussel) als ambassadrice van de wedstrijd ‘Eerste Maître d’Hôtel van België 2021’ en o.a. Daniel Molmans, penningmeester van de Vereniging The Mastercooks of Belgium.

De verwachtingen…

Voor de finale van de wedstrijd voor Beste Kok moesten de finalisten drie originele bereidingen presenteren: een gepocheerd ei,  Mechelse koekoek en kalfszwezerik als hoofdgerecht en een bereiding van warme appel als dessert.

De Maîtres d’Hôtel werden beoordeeld op: presentatie, taalkunde, organisatietalent, kennis van de regels van de etiquette, beheer van telefonische reservaties, onthaal van de gasten, dekken van de tafel, aanbevelen en opdienen van dranken, deskundigheid om spontaan een menu aan te passen, kennis van Belgische kazen en de verschillende versnijdingen.

En de winnaars zijn …

De Beste Kok van België 2021: Ruben Lamiroy van Restaurant De Koolputten te Waasmunster

De Beste Keukenhulp 2021: Senne Beldé, keukenhulp van Ruben Lamiroy

De Beste Maître d’Hôtel van België 2021: Sam Verheecke van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge

 De Beste Commis 2021: Anna Maria Bulcke, commis van Sam Verheecke

Tot slot geven we ter info en als blijk van erkenning van hun wilskracht ook nog even mee wie de andere kandidaten waren voor de titel van Beste Kok: Fabian Bail, Diego De Baets, Christophe De Meur en Stijn De Smet.

En de finalisten voor de titel van Eerste Maître d’Hôtel van België waren: Esrä Cayir (Restaurant Pur Boeuf te Berlare), Simon De Tavernier (Restaurant Le Château du Mylord te Elzele) en Antoine Dubois (Hostellerie Gilain te Sorinnes).

Goed om weten

De titels ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Maître d’Hôtel van België’ worden beschermd door de wet van 13 mei 2009. De minister van middenstand erkende de door de Club Prosper Montagné georganiseerde wedstrijden als ‘Officiële Meesterschapswedstrijden’.

Weetjes

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd opgericht in 1952. In deze bvba worden de grootste culinaire namen uit België samengebracht. Het hoofddoel van de Club Prosper Montagné is het verdedigen en promoten van de Belgische gastronomie, evenals het gebruik van onze lokale producten en het zorgen voor een goede ondersteuning van jonge culinaire talenten die met hun bewezen kunsten op weg zijn naar de top. Met dit doel organiseert de Club Prosper Montagné jaarlijks de wedstrijden ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Maître d’Hotel van België’.

Nog meer info: www.club-prosper-montagne.be

Tekst: Joëlle Rochette

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven met nieuws uit de horecasector, gratis toegang krijgen tot tal van beurzen en elke maand gratis de online versie van het magazine ontvangen?
Schrijf je dan hieronder in: