Stokerij Rubbens gaat voortaan door het leven als Distillery – Brewery Rubbens. Vorige week presenteerden ze hun eerste bier: Rubbens Blond.

Distillery – Brewery Rubbens is een bedrijf met een geschiedenis. Reeds in 1817 werd de jeneverstokerij gesticht en door de eeuwen heen bouwde Rubbens een mooie reputatie op.

In 2008 werd verhuisd van Zele naar Wichelen aan de oevers van de Schelde, en dit om verschillende redenen. Ten eerste omdat de nieuwe eigenaar, Dirk Beck, er zijn beroep van boer en dat van stoker kon combineren. De granen van zijn land worden gebruikt voor de productie van alcohol. Het residu van het stoken wordt op de boerderij gebruikt als voer voor de dieren. Daarnaast was er op de nieuwe site voldoende ruimte voor een brasserie waar je meteen kan proeven van de eigen producten, zowel op het bord als in het glas.

Brouwer

Vaak zie je dat een brouwerij na enige tijd het gamma wil uitbreiden en start met het maken van jenever, gin of whisky. Bij Rubbens is dat net andersom. Zij produceren al ruim twee eeuwen sterke dranken en beslisten enige tijd geleden om ook te gaan brouwen. Daarvoor werd Michaël Schoofs in huis gehaald. Als brouwingenieur en brouwerszoon van brouwerij Vagebond uit Merksplas, stond hij mee aan de doopvont van het bier-project: van de aankoop van de juiste brouwinstallatie, het schrijven van het juiste recept tot het proeven van het eerste bier: “Vooral de combinatie van brouwen en stoken spreekt mij heel erg aan. Het spreekt dan ook voor zich dat ik vrij snel het stoken onder de knie heb gekregen. Op die manier kan ik mooie interacties creëren tussen beide processen.”

Rubbens Blond

Het bier dat als eerste geproefd kan worden is de Rubbens Blond, een bier van 6% alc. vol. Voor het brouwen wordt gebruik gemaakt van minstens 50% Belgische hop die het bier een mooie zachte bitterheid geeft. Het bier wordt verder op smaak gebracht met kruiden zoals jeneverbes, paradijszaad en sinaasappelschil. Het is een ideaal degustatiebier dat je op een terras drinkt, maar net zo goed bij een gerecht dat, door de kruiden in het bier, wel wat pit mag hebben.

Bij Rubbens hadden ze overigens nog enkele andere nieuwtjes. Over enkel weken komt met de Rubbens Tripel een tweede bier op de markt. Het logo van stokerij – brouwerij Rubbens wordt veranderd. Of eigenlijk halen ze een oude mythologische figuur, die ook al op de eerste etiketten stond, van onder het stof. Hendrick Beck: “Het Zeepaard van Rubbens is eigenlijk een Hippocampus, half paard, half vis, die de koets van Neptunus trok. Daarnaast is de Hippocampus ook een deeltje in onze hersenen, in de vorm van een zeepaardje, dat beïnvloed wordt bij het drinken van alcohol.”

Ecologie

En ook het milieu is erg belangrijk voor Distillery – Brewery Rubbens. Ze zijn dan ook terecht trots dat ze een 100% ecologische brouwerij zijn: “We hebben een grote investering gedaan in extra zonnepanelen. Hiermee voorzien we nu al zelf in 2/3de van ons stroomverbruik. En aardgas gebruiken we al helemaal niet meer door het elektrisch opwekken van stoom.”

Met de zomer op komst zien ze het helemaal zitten bij Rubbens: “Op onze pier boven de Schelde is de beleving compleet: een ter plaatse gemaakte gin-tonic als aperitief en een lekker fris blond biertje bij de maaltijd.” Voor ons nog graag een zelf gestookte jenever als digestief.

WB