Lang voor de hype, in de tijd dat het zilverwerk nog werd opgeblonken en dat de tafellakens werden na-gestreken, was Tavel (Cru des Côtes du Rhône) reeds DE rosé referentie in de hoge gastronomie. Niet elke herkomstbenaming van Frankrijk kan zeggen dat ze generaties hebben overleefd zonder te sleutelen aan de krijtlijnen van hun DNA. Tavel is, naast Les Riceys (Champagne), de enige appellation die rosé heeft aangenomen als unieke kleur. Vandaag is rosé hip en trendy vandaar dat elke wijnstreek graag een stukje van de taart voor zich neemt. Hemingway verklaarde in de jaren 50 reeds zijn liefde voor Tavel met oesters. 70 jaar later is het dus meer dan tijd om de referentie van de Franse rosé nog eens onder het vergrootglas te nemen.

Wat is juist het Tavel DNA?

De herkomstbenaming Tavel is gelijktijdig gecreëerd met Châteauneuf-du-Pape in het jaar 1936. Gelegen aan de rechteroever van de Rhône tussen Lyon en Avignon. De spelregels zijn de volgende. In Tavel maakt men rosé de Macération à froid, wat wil zeggen dat men de schillen van de rode druiven gedurende 12 tot 24 uur mee laat trekken in de most om zijn diepe roze kleur te bekomen. Men gebruikt daarvoor 9 witte en rode variëteiten;  bourboulenc, cinsault, mourvèdre, picpoul, syrah, carignan, clairette, calitor en voornamelijk grenache. Geen enkel van deze druivenrassen mag meer dan 60% uitmaken van de aanplantingen van een wijnhuis. Geoogst in de koele uren van de dag en vergist in temperatuur gecontroleerde omstandigheden om de fraîcheur te bewaren. Men mengt meestal wijnen afkomstig van verschillende percelen samen met een verzameling van pers- en lekwijnen. Soms gebeurt er een opvoeding op hout volgens de stijl wijn dat de wijnbouwer wenst te bekomen.

De stijlen volgens ondergrond

Onder Tavel zijn er drie verschillende ondergronden aanwezig die elk hun karakteristieken uiten in de bekomen wijn. De kalk en krijt bodem van ‘Les vestides’ zorgen door hun lage rendementen voor rechtlijnige wijnen met een strakker profiel. In het Noordoosten herkent men de typische rolkeien zoals in Châteauneuf. Ooit zijn ze afgevoerd uit de Alpen om zich neer te zetten als ‘les terrasses de Vallongue’. Overdag nemen deze keien de warmte op en geven ze ‘s nachts terug wat de rijpheid bevordert. De wijnen met de meeste finesse en fruitigheid komen voort van de arme zandbodems met minder keien genaamd ‘olivet’. De wijnbouwers die percelen bezitten op de verschillende ondergronden gaan vaak mengen tussen de druiven van die verschillende terroirs om evenwicht te bekomen in de cuvée. Andere wijnbouwers accentueren graag de expressie van één bepaalde ondergrond. Dat maakt juist de diversiteit van Tavel binnen de rosé familie.

De Belgen en Tavel

Vandaag de dag zijn wij als Belgen nog steeds de eerste importateurs van Tavel. Met een dikke 66% van de afzetmarkt mogen we ons trouwe consumenten noemen van deze Zuidelijke Rhône rosé, een liefde die historisch crescendo is blijven groeien. Dat men in de Belgische kleuterklas reeds het liedje van “sur le pont d’Avignon, on y danse, on y danse” aanleert is niet voor niets! De grote volumes gaan voornamelijk in de grootdistributie over de toonbank waar in principe niets mis mee is, al hebben de wijnbouwers de ambitie opnieuw meer aanwezigheid te vergaren in de gastronomie en bij de betere cavist. Een terechte denkpiste daar de wijnen over de jaren heen blijven overtuigen.

We gaan proeven

Negen voorbeelden Tavel-rosé wijnen zijn mij toegezonden en ik moet zeggen dat geen enkele van de stalen mijn kritisch palet heeft teleurgesteld. Het leuke is juist dat er verschillende stijlen bestaan. Ik moet wel toegeven dat sommige stalen opvallend minder alcohol aankondigen dan men van Tavel zou verwachten. Een stijlbreuk kan ik het niet noemen wel een antwoord op de vraag van de consument die meer dan ooit uitkijkt naar minder hoge percentages.

Een wijn die mij evenveel plezier heeft gegeven in het parfum van de neus dan het gustatieve in de mond is Prieuré de Montézargues 2020. Een hoofdzakelijk grenache basis en biologische wijnbouw uiten zich in een vineus karakter. De wijn van het Olivet terroir is beendroog en delicaat met een getemperd alcoholgehalte.

Een wijn die mij de nostalgie van de Tavel herinneringen oproept uit het begin van mijn proef-carrière is de Lunar Apogée Beige 2020. Dit is duidelijk een rosé met een herkenbaar Tavel identiteit. Een zeer zuivere, natuurlijke neus van garrigue en zure kriekjes. Tonen die aards en rokerige aroma’s ontwikkelen uiten die origine. Het is een wijn met een hoog Umami gehalte.

De grootste verrassing is de laatste van de proeverij. De kleur van de wijn wijkt af van het klassieke zalmkleurige naar oranjeroos met een licht bruine gloed. Château de Manissy, Tête de Cuvée 2019 flirt met wat oxidatie en evolueert reeds naar secundaire en tertiaire aroma’s. Gastronomisch inzetbaar bij witschimmelkazen of zelfs als begeleider van een mooi menu. Een wijn die men kan schenken als een grote witte, niet te koud en gedecanteerd.

Tekst : ADB

AOC TAVEL, Château de Manissy, Tête de Cuvée

Wijnjaar: 2019
Druivensoorten: grenache noir, cinsault, clairette

IN HET KORT
De “Tête de cuvée” is de historische cuvée van Château de Manissy. De broers van de heilige familie, ware ambassadeurs van Tavel, hebben sinds 1915 hun handen uit de mouwen gestoken om deze zuiver traditionele cuvée op de markt te brengen. Deze cuvée, die nog steeds gemaakt wordt volgens hun voorouderlijke techniek, is tijdloos. Het etiket heeft trouwens veel modes doorgemaakt maar is ongewijzigd gebleven. Kruiden en karamel! Deze atypische cuvée ontwikkelt aroma’s van gekonfijt fruit en kruiden, met een smakelijke en lange afdronk.

TERROIR
Terroir van rolstenen delicaat afgezet op zand en blauwe klei.

SPECIFICATIES
Wijnlabels: 
AB Agriculture Biologique, Biodynamie

IMPORTEUR 
Les Vintrepides (Luik)
www.lesvintrepides.com

AOC TAVEL, Biodynamic Wine, Lunar Apogé

Wijnjaar: 2020
Druivensoorten: 50% grenache, 20% cinsault, 15% clairette, 15% syrah
Alcoholgehalte: 13

IN HET KORT
Voor het oog: diepe rosé kleur.
Neus: aroma’s van helder rood fruit.
Mond: toetsen van rood fruit, aanhoudende en elegante lengte met een goed evenwicht van zuurgraad en diepte.

TERROIR
Terroir van grote, platte stenen.

SPECIFICATIES
Wijnlabels: AB Agriculture Biologique, Biodynamie

IMPORTEUR 
OSIR WINES (Ronse)
www.osir.be

AOC TAVEL, Les Vignerons de Tavel et Lirac, Les Lauzeraies

Wijnjaar: 2020
Druivensoorten: grenache noir 50%, cinsault 20%, clairette 6%, picpoul et bourboulenc 7%, syrah, mourvèdre, vieux Carignan 17%
Alcoholgehalte: 14

IN HET KORT
Voor het oog: intense heldere roséwijn, robijnrood.
Neus: Mineraal, rode vruchten (kers, framboos).
Mond: krachtig, vol, mineraal, lengte.

SPECIFICATIES
Wijnlabels: Agriculture raisonnée

IMPORTEUR 
CINOCO LE PALAIS DU VIN (Bruxelles) www.cinoco.com

AOC TAVEL, Château de Trinquevedel

Wijnjaar: 2020
Druivensoorten: grenache 60%, cinsault 18%, clairette 12%, syrah 5%, mourvèdre 5%
Alcoholgehalte: 14

IN HET KORT
Een Tavel met frisheid, finesse en elegantie.

TERROIR
Astische zand met een matige belasting van alpiene kwartsietstenen en brokstukken van urgonische kalksteenrots. Diepe kleileemgronden.

SPECIFICATIES
Wijnlabels: Agriculture Biologique en conversion, Haute Valeur Environnementale

IMPORTEUR 
DULST (Blanden)
www.dulst.be

AOC TAVEL, Domaine Maby, Prima Donna

Wijnjaar: 2020
Druivensoorten: grenache 60%, cinsault 40%
Alcoholgehalte: 14

IN HET KORT
Voor het oog: bleek robijnrood met een blauwachtige glans.
Neus: uitnodigend, rijp, combinatie van rood fruit, citrusvruchten en kruiden.
Mond: rijk, vol, gestructureerd, diep, een combinatie van algemene harmonie, grote finesse en subtiele zuidelijke geuren.
Voor gastronomische gerechten.

TERROIR
Plateau van rolstenen van Vallongue.

SPECIFICATIES
Wijnlabels: AB Agriculture Biologique en conversion

IMPORTEUR 
Les Vins Brunin Guillier (Gaurain-Ramecroix)
www.vinsbrunin.com

AOC TAVEL, Les Vignerons du Castelas, Respelido

Wijnjaar: 2020
Druivensoorten: 90 % grenache, 10 % syrah
Alcoholgehalte: 13,5

IN HET KORT
Mooie diepe rosé met blauwachtige glans. Een rijke en intense neus op toetsen van rood kleinfruit: aardbeien, kersen en rode bessen. Zeer fris en rond in de mond. Grote lengte, finesse en frisheid in de afdronk.

TERROIR
Klei en kalksteen

IMPORTEUR 
ASKMEWINE (Charleroi) www.askmewine.eu

AOC TAVEL, Château d’Aqueria

Wijnjaar: 2020
Druivensoorten: grenache noir 45%, clairette 20%, cinsault 15%, mourvèdre 8%, syrah 6%, bourboulenc 4%, picpoul 2%
Alcoholgehalte: 14

IN HET KORT
Onze Tavel barst van de finesse en elegantie. De uitzonderlijke structuur van deze wijn bereikt een bijna perfect evenwicht met de complexiteit van de aroma’s van rood fruit (kers, aardbei) en kruiden. Een schitterende rosé voor bij de maaltijd, met frisheid, lengte in de mond en een verbazingwekkende aromatische persistentie. Een groot wijnjaar dat de geschiedenis zal ingaan.

TERROIR
Zandige en kleiachtige hellingen.

SPECIFICATIES
Wijnlabels: Haute Valeur Environnementale

IMPORTEUR 
DE CLERCK (Heule)
www.wijnendeclerck.be

AOC TAVEL, Prieuré de Montézargues

Wijnjaar: 2020
Druivensoorten: grenaches noir et blanc 55%, cinsault 20%, clairette 10%, syrah 10%, mourvèdre 5%
Alcoholgehalte: 14

IN HET KORT
De wijnbouwgeschiedenis van de Prieuré de Montézargues dateert van de 12e eeuw, toen de monniken van de abdij van Grammont zich er kwamen vestigen. De monniken gingen vervolgens aan het werk in de wijngaard en de wijnbouw, twee elementen die onlosmakelijk verbonden zijn met het leven en de geschiedenis van het landgoed.

TERROIR
34 hectare aan één stuk beplant op zanderige, lichte en filtrerende bodems bedekt met de beroemde rolstenen van dit deel van de Rhône-vallei. Zij dragen bij tot een snelle opwarming van de bodems vanaf de lente en bevorderen een vroege rijping van de druiven. De wijnen behouden zo hun natuurlijke levendigheid.

SPECIFICATIES
Wijnlabels: AB Agriculture Biologique

IMPORTEUR 
THIENPONT WINE (Etikhove) www.thienpontwine.com

 

AOC TAVEL, Guigal

Wijnjaar: 2020
Druivensoorten: 60% grenache, 15% cinsault, 10% clairette, 10% syrah, 5% autres
Alcoholgehalte: 13.61

IN HET KORT
Visueel:
Een diepe en zeer zuivere zalmroze kleur.
Geur: Elegante bloemige en fruitige tonen.
Smaak: fruitige en goed gestructureerde wijn. Aromatische finesse in de mond.
Algemeen: Harmonie tussen een aangename frisheid en charmante volheid.

TERROIR
Klei- en kiezelbodems

IMPORTEUR 
GODAERT VAN BENEDEN (Bruxelles)
www.godaert-vanbeneden.com