Meer dan 11.000 Vlamingen deden in 2019 mee aan Try Vegan, de uitdaging van EVA vzw en BE Vegan om een maand lang plantaardig te eten. 78% van de deelnemers eet nu meer plantaardig dan ervoor en is ook vast van plan om dat te blijven doen. Voor het eerst deden ook Hogescholen en cateraars zoals Sodexo mee aan de campagne. En ook daar was er een duidelijke stijging van de afname van de vegan maaltijden. Opvallend: die afname is groter als de maaltijden niet duidelijk als ‘vegan’ geafficheerd worden.  

EVA vzw en BE Vegan organiseren sinds 2017 het gratis online coachingsprogramma Try Vegan. Sinds de lancering engageerden al meer dan 27.000 Vlamingen zich om meer plantaardig te eten. In 2017 waren dat er 7000, in 2018 10.000 en dit jaar in 2019 meer dan 11.000. Het aantal stijgt dus elk jaar.

In 2019 deden ook voor het eerst Hogescholen PXL en HOGENT mee aan de campagne net zoals cateraar Sodexo.
Bij PXL in Hasselt werden er in November 1500 porties veggie & vegan maaltijden besteld. Vooral de pasta Funghi en Pasta à la Roma waren populair. Opvallend is dat de maaltijden promoten als gezond en plantaardig voor meer afname zorgt dan door ze de stempel vegan te geven.

Bij HOGENT merken ze dat ze ten opzichte van vorig jaar 7% meer vegetarische gerechten hebben verkocht.
De meest gesmaakte gerechten waren:

  • Indische groentencurry met kokos en citroengras
  •  Pasta al funghi met vegan kaas
  • Vegan brownie

Ook bij Sodexo was de tevredenheid van de klanten tijdens Try Vegan hoger dan normaal. Dankzij de begleiding op maat van EVA vzw, is de kwaliteit van de maaltijden dan ook hoog. Door mee te doen aan de campagne ontstond er ook bij het keukenpersoneel enthousiasme om nieuwe vegan gerechten uit te proberen.

www.evavzw.be