Verse of uit de diepvries: er is een ruime keuze aan groenten en fruit.

Alle groenten- en fruitproducten kan je zowel vers, in conserven en in voorverpakte plastic verpakkingen als in diepvriesvorm kopen. Er is ook een ruime keuze in de eventuele voorbereidingen, finale bereidingen, voorgesneden, verzamelboxen en noem maar op. Op zich maakt het niet echt uit of fruit en groenten vers en heel, of voorgesneden, of uit diepvries of conserven komen. Op vlak van voedingsstoffen bevatten ze er allemaal evenveel. Bewerkte producten bevatten evenwel vaak andere toevoegingen die de voedingswaarde beïnvloeden en ook soms bewaarmiddelen, kleurstoffen en noem maar op. 

Diepvriesgroenten en -fruit, heel wat voordelen

Wil je een klein beetje groenten of fruit per keer gebruiken? Dan is diepvries ideaal: je doseert wat nodig is en je vermijdt dat de rest verloren gaat. Wil je alles in een keer gebruiken, dan maakt het niet echt uit wat je kiest. Maar er is meer dan het vermijden van verlies. Fruit en groenten van het seizoen en van bij ons zijn minder milieubelastend dan wanneer ze moeten binnengevlogen worden. Maar anderzijds is het kweken in serres meer energieverbruikend dan volle grond uit bijvoorbeeld Spanje. Wil je toch buiten het seizoen bepaalde producten aanbieden dan is diepvries vaak de oplossing, het blijft immers langer vers. Vers heeft ook vaak het nadeel arbeidsintensiever te zijn dan diepvries (reinigen, versnijden, voorbereiden) en vaak is de versheid van diepvries veel hoger dan deze van verse producten die van het veld naar de veiling of de inkopers gaan, in de distributie komen en dan pas bij jou verschijnen. Diepvriesgroenten en -fruit worden ingevroren onmiddellijk na de oogst of voorbereiding en die tijd is vaak niet meer dan 2 à 4 uur.
Ingevroren fruit bevat meer vitamines omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven. Vers fruit daarentegen verliest heel snel belangrijke voedingswaarden. Daarenboven legt vers fruit vaak een vrij lange weg af alvorens bij ons aan te komen. De teelten worden vaak onvoldoende rijp geplukt om tijdens transport verder te rijpen, vervoerd en ingepakt en opnieuw vervoerd, bij de grossier verdeeld en dan naar jouw zaak vervoerd. Bij de diepvriesproducenten bevinden de verpakkingseenheden zich meestal in de onmiddellijke nabijheid van de velden. In de zon gerijpte vruchten worden al bij dageraad geplukt en zijn 2 à 4 uur later versneden en verpakt. Resultaat zijn smaakvolle vruchten, vers geplukt en ingevroren. Bij groenten is dit uiteraard net hetzelfde en is het echt van het veld op het bord. Dit geldt natuurlijk ook bij vlees en vis en gevogelte. Denk maar eens aan de aardappel en alle mogelijke verwerkingswijzen: aardappelen schillen, versnijden waar en wanneer nodig, pureren indien gewenst, kroketten draaien in diverse vormen, versnijden in schijfjes of partjes… In de diepvries heb je de volledige waaier, vaak geportioneerd en kunnen aan dezelfde tafel gerust 8 verschillende (en zelfs meer) aardappelbereidingen geserveerd worden. Het grote winpunt van diepvries is de onmiddellijke inzetbaarheid, vermindering van arbeidskost, vermindering van verlies en afval. Dit maakt de rentabiliteit net iets beter, toch.

Diepvries, een win-win situatie

Verse groenten die direct na blancheren ingevroren worden, gedragen zich perfect in warme bereidingen. Maar ze daarna koud gebruiken is niet aangewezen (denk maar aan asperges, witloof, komkommer, bladsla en andere saladevariëteiten…). Vaak worden ze slap van structuur en niet meer verwerkbaar. Spinazie, schorseneren, erwtjes, worteltjes, bloemkool, zuurkool en andere koolsoorten zijn perfect inzetbaar vanuit de diepvries zowel als bijgerecht of in tal van andere bereidingen zoals in stoemp, spinazie met room, schorseneren in witte saus, worteltjes met erwtjes, prinsessenboontjes met spek. Maar denk er aan dat ze eens opnieuw verwarmd niet meer perfect inzetbaar zijn. Dus hou rekening met de grootte van de porties. 
Portioneerbaarheid is dus vaak een belangrijk criterium bij de selectie van de ingevroren producten. Verse groenten en vruchten kunnen meerdere dagen in de winkelrekken gelegen hebben en wanneer u ze koopt blijven ze dikwijls ook nog enkele dagen liggen. Omdat ze geen bewaringsmethode tijdens deze periode gekregen hebben, vermindert de kwaliteit van de verse groenten en fruit tijdens het bewaren alsook hun vitaminegehalte. Diepvriezen vraagt geen bewaarmiddelen maar behoudt de kwaliteit en helpt het bewaren van de voedingsstoffen omdat het de vitaminen vastzet tussen de teelt en de consumptie van diepvriesgroenten.
De meeste diepvriesproducten zijn niet alleen snel en makkelijk klaar te maken maar ze helpen ook de voedselverspilling te verminderen. U kunt zonder problemen uw porties controleren door enkel wat u nodig heeft te gebruiken en het overige voedsel terug in uw diepvriezer te leggen. Daarmee bespaart u tevens geld omdat u geen restjes zult moeten weggooien. En niet te verwaarlozen: diepvries is vaak goedkoper dan vers, dus ook op dat punt scoort diepvries en daalt de foodcost.