Lanceringen van nieuwe producten volgen elkaar op in versneld tempo en trachten in te spelen op de verwachtingen van de consumenten, op zoek naar nieuwe ervaringen die beter aansluiten bij hun behoeften. We zien in verschillende segmenten revivals van producten uit de jaren zestig en recepten gebaseerd op home made, eenvoudige en eerlijke producten. 

Gespecialiseerde zaken brengen diverse eigen infusies, limonades of verfrissende dranken. Op de toonbank zien we grote glazen bokalen met vers fruit, zonder toevoegingen en in zuiver water rustig een verfrissende drank ‘brouwen’ en het tapkraantje zorgt voor een directe service. Heerlijk verfrissend en gezond. 

Limonades en frisdranken vinden hun origine in Indië

De Indiërs en Pakistani dronken inderdaad als eersten een soort limonade, nimbu pani genoemd, op basis van citroen en rietsuiker. In Bangladesh vinden we eveneens limonades die gembersap en zout bevatten of komijn en saffraan. Limonana is bereid op basis van citroensap en muntblaadjes en maakt furore in Israël, Jordanië, Libië en Syrië. Maar deze drank verschijnt pas in 1990. In Noord-Afrika vinden we dan weer de cherbat, gemaakt op basis van citroen, munt en rozenwater. Switcha tenslotte is een versie populair op de Bahama’s en in Turkije en wordt ook wel bereid op basis van limoenen. Maar de eerste geschreven bron verwijst naar Egypte rond het jaar1000 v. Chr. hoewel er aanwijzingen zijn dat het fruit uit Azië kwam rond 700 v. Chr. De drank was op basis van citroenen, dadels en honing en de landbouwers dronken het tijdens hun werk. Het verbruik was puur lokaal. Het is pas in 1676 dat in Parijs de Compagnie de Limonadiers ontstond die straatverkopers waren en de drank in een bidon op de rug meedroegen. Koolzuurhoudend water werd dan weer pas ontdekt door Joseph Priestley in 1767 en de eerste koolzuurhoudende limonade vinden we terug in 1833 in Engeland die aan drankstalletjes verkocht werd. De meest bekende variant was de ‘cloudy lemonade’, ook wel de traditionele limonade genoemd en bereid op basis van citroen en niet-gashoudend water. We vinden die traditioneel in de zomer in limonadestandjes waar kinderen ze verkochten en ze werden snel het iconische drankje voor een jeugdige zomerperiode. Deze jonge spirit vinden we nog steeds terug bij de verkoop van deze drankjes. Naast deze limonade verscheen dan de roze limonade die verschillende fruitsmaken kon bevatten zoals aardbeien, kersen, roze pompelmoes, bosbessen, grenadine enz. Deze drank evolueerde vrij snel naar een heldere versie die we nu nog terugvinden in tonics en merken zoals Sprite en 7-Up. En Frankrijk zou Frankrijk niet zijn moesten ze hun eigen versie niet hebben: de ‘citron pressé’ zelf aan te vullen met water en siroop. En toen was het tijd voor allerlei siropen om aangelengd met water een verfrissende limonade te bereiden (grenadine was daarbij een leidende smaak) en in Frankrijk ontstond de wave van ‘menthe à l’eau’.

Lekker verfrissend… maar gezond?

Zoals alle drankjes die citroen bevatten claimden de limonades al snel de gezondheid op basis van de hoeveelheid vitamine C. Dit komt nu wel sterk onder druk te staan door de grote hoeveelheid suikers en thans zien we een sterke opkomst van limonades die geen toegevoegde suikers bevatten, licht bruisend zijn en op basis van natuurlijke ingrediënten bereid zijn. Alle grote frisdrankmerken hebben hier een vrij volledig gamma op dat een brede waaier aan smaken dekt. Maar dan zijn er ook de fruitsappen die aardig geëvolueerd zijn.

Van fruitsappen op basis van concentraten naar puur sap

Vele vruchtendranken zijn sap uit concentraat dat bekomen wordt door het water uit het sap te halen (via verdamping) en de puree ervan over te houden. Daardoor wordt het volume tot 10% herleid en het transport gebeurt dus met minder volume. Daarna wordt het water opnieuw toegevoegd om tot sap om te zetten. Maar door het productieproces kunnen smaak-, geur-, kleur en voedingsstoffen verloren gaan. Om deze reden worden soms kleur- en smaakstoffen toegevoegd om ze meer op het natuurlijke sap te doen lijken. Bij de pure sappen worden de groenten of het fruit koud geperst zodat vitaminen, mineralen en enzymen optimaal behouden blijven. Naast deze twee varianten zijn er ook nog de nectars die een mengeling zijn van fruitsap met water en suikers en waar dus toch wel bezwaren komen vanuit de consument op grond van het suikergehalte van deze nectars.

Smoothies, lekker en gezond

Pal in de roos: een evenwicht tussen twee trends, enerzijds het zoeken naar gezonde voeding en anderzijds het genieten van een lekker drankje. Een smoothie is een drank van verschillende gepureerde vruchten en of groenten, maar de actuele trend vraagt ook naar toevoegingen zoals yoghurt, melk of ijs en ook de combinatie van vruchten en groenten levert lekkere alternatieven op en verrast de consument. Een smoothie bevat veel vitamine C en vezels als je de hele vrucht gebruikt bij de bereiding. De gezondheidsvoordelen van een smoothie zijn vergelijkbaar met fruit als je de smoothie vlak voor gebruik bereidt met vers fruit. Voor verpakte smoothies (flesjes/pakjes) geldt dat de gehaltes aan bepaalde voedingsstoffen zoals vezels en vitamine C lager zijn dan van nature aanwezig in vers fruit. 

Mocktails, een interessant alternatief op cocktails

De meeste mocktails zijn inderdaad een subtiele mengeling van verse sappen en eventueel siropen om af te werken (of eventueel ook kruiden en specerijen om de smaak te ondersteunen). En uiteraard zonder alcohol. Het ideale verfrissende drankje voor de zomer, een leuk aperitief of gewoon om zomaar van de smaak te genieten. Mocktails zijn daardoor populaire alternatieven op alcoholische dranken die iedereen toelaat om te genieten van feestelijke en gezellige momenten.