Vier dagen proeven van sterrenrestaurants, authentiek street-food van hoog niveau en ‘álles daartussenin wat nieuw en de moeite is’. Dat is in een nutshell wat de 15de editie van Antwerpen Proeft in petto heeft van donderdag 18 tot en met zondag 21 mei, indoor en outdoor aan de Waagnatie. Opmerkelijke namen voor deze lustrum-editie zijn driesterren chef Viki Geunes en sterrenchefs Roger van Damme en Wout Bru. Verder valt het hoge aantal debuterende restaurants op, alsook deze van Tazu, door Gault&Millau uitgeroepen tot Cocktail Bar of the Year 2023.

“Antwerpen Proeft wil een staalkaart zijn van wat Antwerpen en Vlaanderen anno 2023 gastronomisch en culinair te bieden hebben”, aldus organisatrice Claudia Engelen. “We trekken niet énkel de kaart van de pure gastronomie, de sterrenchefs of énkel het authentieke street-food van hoog niveau, maar we willen de bezoekers ook laten proeven van álles daartussenin wat de moeite is. Een heel breed spectrum zeg maar.

Zo kan je ook jonge, opkomende talenten aan het werk zien (de sterren van morgen) en ontdekken wat nieuw en hot is. Je vindt zowel klassiek Frans-Belgische topgerechten als smaakbommen uit de authentiek Midden-Oosterse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse keukens. Ook de beste chocolatiers, zoals Del Rey uit Antwerpen, en patissiers tekenen present”.

Wout Bru, die erbij was op de 10de editie van Antwerpen Proeft, neemt 7 jaar later, en nadat hij met restaurant Le Grand Verre uit Durbuy onlangs zijn eerste ster kreeg, opnieuw deel aan het event.

De centrale stand Sterrenchef Van De Dag, bij zijn introductie vorig jaar een van dé succesnummers van Antwerpen Proeft, wordt op donderdag 18 mei (Hemelvaart) bemand door Fine Fleur * (Thomas Diepersloot, Antwerpen), op vrijdag 19 mei door Het Gebaar * (Roger van Damme · Antwerpen), op zaterdag 20 mei door Nebo * (Dimitri De Koninck, Antwerpen) en op zondag 21 mei door Zilte * * * (Viki Geunes · Antwerpen). Het is meteen de eerste keer dat een driesterrenchef komt koken op Antwerpen Proeft. 

“Anwerpen Proeft is voor chefs een goede opportuniteit om een cliënteel uit Nederlandse bestemmingen als Tilburg en Goes naar Antwerpen te lokken”, aldus Roger Van Damme.

Bezoekers kunnen aan de nieuwe ATAG Live Stage genieten van gratis kookdemonstraties met bekende koppen, masterclasses en proeverijen, en dit zonder inschrijving.

Zo kan je met restaurant Boker Tov de perfecte humus en sabich leren maken, of een cocktailworkshop volgen met likeuren van Bols en premium mixers en tonics van Double Dutch. Guess my wine is dan weer ludieke interactieve workshop in duo’s over de kleur, geur en smaak van Bordeauxwijnen. Sterrenchef Gilles Melchior van restaurant Melchior uit Tienen geeft een kookdemonstratie met de nieuwe Celcius°Cooking-technologie van ATAG.

Bezoekers kunnen ook een gratis BBQ-kookworkshop aan de Weber Grill Academy meepikken. Ceremoniemeester is Birger Allary, in 2017 winnaar van de tv-kookwedstrijd ‘Mijn pop-uprestaurant’. Inschrijven hiervoor kan tijdens het event of via www.proeft.be vanaf woensdag 26 april.

Nieuw op het festival is de interactieve stand van Visit Antwerp. Actrices brengen hier ‘Smaakverhalenverteller’, een interactieve en humoristische culinaire theatermonoloog over Antwerpse streekproducten door de geschiedenis van de stad.

Antwerpen Proeft verhoogt de prijs van zijn toegangstickets ter gelegenheid van deze lustrum-editie (vanaf 9€ in voorverkoop) niet. De gerechtjes zelf kosten 6€, 7€50 of 9€.

Voor meer info en tickets, surf naar www.proeft.be

(DV)