Meer seizoensgebonden eten, da’s altijd een goed idee. En dat geldt ook voor vis, schaal- en schelpdieren. Je kan jaarrond vis eten, maar elke vissoort heeft zo zijn momenten. In het voorjaar zijn bijvoorbeeld schelvis, hondshaai en inktvis op hun best. Ontdek hier hoe je met deze vissen van bij ons aan de slag kan en tover de lente op je bord.

Waarom kiezen voor seizoensvis van bij ons?

Koken volgens het seizoen is een handige manier om meer variatie in je menu te krijgen. Dat er nog redenen zijn om volop te gaan voor seizoensvis van hier lees je hieronder.

  1. Je kiest voor verse vis van topkwaliteit

Vissen volgen de seizoenen en dat merk je meteen aan de kwaliteit. Het beste aankoopmoment voor vis combineert een optimale kwaliteit (des te meer smaak!) met een voldoende aanbod in onze visveilingen en valt buiten het paaiseizoen (de periode dat vissen samenkomen in paaigebieden om zich voort te planten).

  1. Je maakt een duurzame keuze

Onze vissers hanteren strenge normen en visquota die de Europese Unie oplegt. Er wordt bijvoorbeeld niet gevist in de paaiperiode, wat de vissen alle kansen op voortplanting geeft. Onze vissers dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. Er worden heel wat inspanningen geleverd om de biodiversiteit in de zee te beschermen. Zo is er o.a. ‘Visserij verduurzaamt’, een keurmerk dat onder meer rekening houdt met het gebruikte vismateriaal, selectieve visserijtechnieken om bijvangsten te beperken, seizoensgebonden visvangst en loon- en arbeidsvoorwaarden van de bemanning.

Door wat vaker te kiezen voor lokale vis in plaats van voor de populaire kabeljauw en zalm – die voor het overgrote deel geïmporteerd zijn – beperk je niet alleen je voedselkilometers, je ondersteunt er ook de Belgische vissers en economie mee.

  1. Het is goed voor je portemonnee

Seizoensingrediënten zijn lief voor je portemonnee, want het aanbod is groot én de prijs scherp. Wil je weten wanneer een bepaalde vissoort een hogere aanvoer kent en dus ook voordeliger in prijs is? Onze viskalender helpt je op weg.

Doen dit seizoen: koken met schelvis, hondshaai en inktvis

Bij een goed stukje vis hoort een even goed gerecht. Daarom vind je hier alvast recepten en tips om schelvis, hondshaai en inktvis nog lekkerder klaar te maken.

Schelvis, een alleskunner in de keuken

Deze vis is een prima alternatief voor kabeljauw. Schelvis klaarmaken kan op verschillende manieren. Gebakken in de pan is hij verrukkelijk, maar schelvis leent zich ook voor de BBQ, de oven, om te stomen, pocheren of te verwerken in soep.

Recept →

Hondshaai, kinderen zien er geen graten in

En dat mag je letterlijk nemen. Hondshaai heeft geen graten, wat hem meteen tot een kindvriendelijke vis maakt. Het visvlees is bovendien heel zacht en het zit bomvol smaak. Met deze vis heb je een zee aan bereidingsmogelijkheden. Kortom, redenen genoeg om eens wat vaker hondshaai om het menu te zetten.

Recept →

Inktvis brengt het vakantiegevoel naar je keuken

We eten op vakantie in Spanje of Italië allemaal wel eens gegrilde inktvis. Met onze recepten met inktvis van bij ons krijg je dat vakantiegevoel in 1-2-3 zonder dat je er op reis voor hoeft te gaan. Inktvis bereiden is eigenlijk best eenvoudig. Toch bestaan er een paar vuistregels voor een perfect resultaat. Check hier bak- en griltips en pas ze meteen toe bij deze recepten.

Recept →