De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de meesterschapswedstrijden ‘Eerste Kok van België’, ‘Eerste Sommelier van België’ en ‘Eerste Maître d’hôtel van België’.
Deze titels zijn wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné, en dit op basis van de wet van 13 mei 2009.
Beide finales en de proclamatie vonden in het bijzijn van Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts op 1 oktober plaats in hotel- en toerismeschool Spermalie te Brugge.

Eerste Kok van België 2019

Sander Van de Walle, sous-chef van restaurant Sel Gris in Duinbergen, sleepte de titel ‘Eerste Kok van België 2019’ in de wacht.
Elke finalist heeft 3 gerechten klaargemaakt: als voorgerecht een warme en koude bereiding van sint-jakobsvrucht met quinoa, koriander en aardpeer, als hoofdgerecht lamsrug, -schouder en één soort orgaanvlees met sjalot, champignons, ras-el-hanout en knolselder. Als nagerecht flan van chocolade met mango, saffraan, matchathee, ijs of sorbet.
De andere finalisten van de chefswedstrijd waren Fabian Bail, chef van restaurant Paul de Pierre in Maarkedal, Benny Dechamps, chef van Brasserie Nieuwpoort in Nieuwpoort, David Grosdent, chef van restaurant L’Envie in Sint-Denijs, en Lukas Moonens, chef de partie van restaurant Boury in Roeselare.
Eric Fernez, chef-kok van het befaamde tweesterrenrestaurant D’Eugénie à Émilie te Baudour, was ambassadeur van deze 66ste editie van de Prijs Prosper Montagné. Peter Goossens (Hof van Cleve), provoost van de keukenchefs, stelde de technische jury samen. Provoost-generaal Eddie Van Maele stond in voor het goede verloop van de wedstrijd.

Eerste Maître d’hôtel van België 2019

Andy De Brouwer van restaurant Les Elleveurs in Halle werd ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2019’. De andere finalisten waren Olivier Dereu van restaurant Escabeche in Knokke-Heist en Maxime Verstuyft van restaurant Michel in Groot-Bijgaarden. Maxime bereikte vorig jaar al eens de finale. Voor Andy en Olivier was het hun eerste deelname. De zaalmeesters werden beoordeeld op o.a. hun voorkomen, talenkennis en organisatietalent, hun kennis inzake de etiquetteregels, het correct noteren van een telefonische reservatie, de ontvangst van de gasten, het opdekken van een tafel, het aanbevelen en serveren van dranken, de vaardigheid om een menu vlot te kunnen aanpassen, de kennis inzake Belgische kazen, en de toepassing van allerhande versnijdingen en diverse diensten.
Provoost van deze wedstrijd is Alain Thoon.

www.club-prosper-montagne.be